Una dintre cele mai rare pietre pretioase din lume, un diamant albastru, a stabilit recordul de pret pe carat pentru acest tip de gema, dupa ce a fost vandut pentru suma de 7,98 milioane de dolari la o licitatie organizata la Hong Kong de casa Sotheb
Una dintre cele mai rare pietre pretioase din lume, un diamant albastru, a stabilit recordul de pret pe carat pentru acest tip de gema, dupa ce a fost vandut pentru suma de 7,98 milioane de dolari la o licitatie organizata la Hong Kong de casa Sotheby's, transmite Reuters. Diamantul, scos la vanzare de un magnat asiatic, are 6,04 carate si a obtinut suma de 1,32 de milioane de dolari pe carat.
Recordul anterior de pret a fost detinut de un diamant rosu, care in urma cu 20 de ani a obtinut 926.000 de dolari pe carat, potrivit casei Sotheby's.
Gema a fost cumparata de o companie de bijuterii din Londra, "Moussaieff Jewellers", celebra pentru achizitionarea de pietre pretioase foarte rare si foarte scumpe.
Diamantele albastre i-au captivat, de secole, pe marii magnati ai lumii. Faimosul "Hope Diamond", un diamant de 45,52 de carate de culoare gri-albastrui, a apartinut, pe rand, regelui Ludovic al XIV-lea al Frantei, Mariei Antoinette si mostenitoarei americane Evalyn Walsh Mclean. In prezent, acesta se afla la Institutul Smithsonian din Washington D.C., Statele Unite.
Un alt diamant de acest tip a fost cumparat de sultanul din Brunei, in anii '80.
Diamantele colorate in alte nuante, roz si rosu, se gasesc in mai multe regiuni de pe glob, precum Brazilia, India si Australia, dar majoritatea celor albastre au fost descoperite doar intr-un loc - mina Premier, din Africa de Sud.
Probabilitatea de a descoperi un diamant albastru este de "una la un milion", a indicat Wong. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.