Plasat in centrul capitalei gre­cesti, Muzeul National de Arheologie din Atena este unul dintre cele mai importante muzee de profil.
In lumina stralucitoare a unei dimineti gre­cesti, pe bulevardul Patission, o vizita
Plasat in centrul capitalei gre­cesti, Muzeul National de Arheologie din Atena este unul dintre cele mai importante muzee de profil.
In lumina stralucitoare a unei dimineti gre­cesti, pe bulevardul Patission, o vizita la Mu­zeul National de Arheologie din Atena se im­pune de la sine. Aflat in centrul capitalei gre­cesti, in cartierul Eksarhia, muzeul este cotat ca fiind in topul primelor zece muzee de profil din lu­me. Un lucru de altfel previzibil pentru o tara a carei civilizatie a stat la baza culturii europene de azi.  RENOVAT. Inaintea Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004, muzeul a fost inchis pentru restaurari si reconsolidare, dupa ce cutremurul din 1999 a afectat structura cladirii. Dintre colectiile permanente cele mai importante, ZOOM va recomanda perioada preistorica, vasele, colectia de sculptura si pe cea de arta din Asia Mica. Muzeul adaposteste si o colectie de arta egipteana, donata de Demetrios Ioannou si Alexander Rostovich.   Plimbare printre statui   Calaretul. Jocheul din Artemision este statuia din bronz a unui tanar calaret datata in jurul anului 140 i.e.n. Calaretul a fost gasit pe un vas esuat in apropierea insulei Evia, in Marea Egee, apartinand Greciei. In mana stanga persona­jul tine haturile, iar in dreapta un bici.  Ganditorul. Satueta gasita in Tesalia este unica de acest fel si cea mai mare sculptura datand din 4500-3100 i.e.n. Muzeul prezinta ganditorul neolitic din Karditsa ca imagine a unei zeitati agrare, stapane a fertilitatii pamantului.  Vasul. Ceramica reprezentativa pentru perioada arhaica a olaritului din Grecia. Vasul prezinta modele abstracte, stilizate, in forma de spirala.  Sfinxul. Statuia unui sfinx datat in jurul anului 500 i.Hr. Realizat din marmura, acest sfinx arhaic a fost gasit in orasul grecesc Spata, la periferia Attica de Est si a fost candva folosit drept ornament pentru exteriorul unui mor­mant, probabil apartinand unui nobil.   Kora. Statuia in stil arhaic a unei femei, realizata de sculptorul Ariston din Paros. Muzeul dateaza aceasta sculptura in 550-540 i.Hr. Lucrarea este reprezentativa pentru perioada arhaica a sculpturii grecesti, reprezentand o fecioara tanara.  Afrodita. Statuia o reprezinta pe zeita iubirii, Afrodita, impreuna cu Eros si Pan. Este sculptata in marmura si este datata in jurul anului 100 i.Hr. Statuia a fost descoporita la Delos si marmura prezinta insertii cromatice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.