Oferta publica initiala prin care RCS&RDS va intra pe London Stock Exchange, prin listarea unei participatii de 15%, ii va aduce companiei jumatate de miliard de dolari, au afirmat surse apropiate companiei, informeaza site-ul sharecast.com. IPO-
Oferta publica initiala prin care RCS&RDS va intra pe London Stock Exchange, prin listarea unei participatii de 15%, ii va aduce companiei jumatate de miliard de dolari, au afirmat surse apropiate companiei, informeaza site-ul sharecast.com. IPO-ul va fi sub forma de certificate globale de depozit (GDR-n.r.) si va acoperi 15% din capitalul operatorului de telecomunicatii, valoarea totala de piata a companiei urmand sa ajunga la aproximativ 3,5 miliarde de dolari.
Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities, ne-a declarat ca listarea companiei pe piata de capital londoneza este un lucru oportun pentru operatorul de telecomunicatii, dar crede ca acelasi succes l-ar fi avut si o listare la Bursa de Valori Bucuresti.
"Listarea RCS&RDS la LSE este un lucru bun pentru companie, dar eu cred ca ar fi putut strange suma solicitata si la BVB. Impactul listarii companiei la Bursa din Bucuresti ar fi fost unul favorabil din punct de vedere al imaginii, pentru ca a fi la Bursa inseamna a fi vizibil, mai ales ca este un sector de activitate atractiv. Ar fi interesant de vazut motivele pentru care au preferat o bursa straina. Cu siguranta si pentru ca este o bursa mare, dar cred ca cea mai mare problema a fost legata de legislatia complicata si de timpul indelungat necesar listarii la BVB. Ar fi o varianta incurajatoare sa se listeze si la BVB si daca intampina probleme legislative sau de orice natura se poate discuta cu persoanele avizate", a comentat Chisu.
Debutul tranzactiilor cu actiuni RCS&RDS la bursa de la Londra ar putea avea loc la inceputul lunii decembrie, potrivit unui purtator de cuvant al companiei.Londra, asaltata de companiile din RomaniaRCS&RDS este a treia companie care isi desfasoara activitatile in Romania si alege sa intre pe piata de capital din Anglia, dupa A&D Pharma si fondul de investitii Lewis Charles Romania.
Compania farmaceutica a luat primul contact cu LSE in octombrie 2006, iar in aproape un an de zile de tranzactionare londoneza titlurile A&D Pharma au crescut cu peste 40%.
Companiile prezente in Romania aleg bursele externe, in detrimentul pietei de capital romanesti, din cauza ca BVB este caracterizata de o dimensiune redusa, adica sunt foarte putine companii ale caror actiuni sunt disponibile pentru tranzactionare.
Totodata, lichiditatile insuficiente si normele greoaie de reglementare sunt alte minusuri care indeparteaza companiile de BVB.Banii se duc pe 3GFondurile pe care le va obtine RCS&RDS din tranzactionarea pe LSE vor lua calea dezvoltarii serviciilor de televiziune prin cablu si prin satelit, de Internet in banda larga, telefonie fixa si telefonie mobila in regim 3G, a declarat Alexandru Oprea, presedintele si directorul general al RCS&RDS.
"Principala prioritate este dezvoltarea afacerilor actuale si cresterea gradului de penetrare pe segmentul triple play, majorarea numarului de abonati si lansarea in conditii adecvate a operatiunilor in sectorul 3G, dar asta nu inseamna ca nu avem in vedere si alte tari din regiune", a spus Oprea.
Principalul actionar al operatorului este Cable Communications Systems (Olanda) - 95,869%, care controleaza 397.407.820 de titluri, din care 376.304.620 de actiuni sunt cu drept de vot.
Restul actiunilor sunt detinute de 16 persoane fizice, cu participatii individuale sub 1% din capitalul social al RCS&RDS.
Cu aproximativ 4,8 milioane de clienti, RCS&RDS mai deruleaza operatiuni in Ungaria, Slovacia, Cehia, Croatia si Serbia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.