Fotografiile cu terenuri agricole (ortofotoplanurile), in functie de care se acorda bani de la UE, vor fi refacute, intrucat exista riscul ca in urma comasarii terenurilor agricole, acestea sa nu mai reflecte realitatea din teren, a declarat pentru N
Fotografiile cu terenuri agricole (ortofotoplanurile), in functie de care se acorda bani de la UE, vor fi refacute, intrucat exista riscul ca in urma comasarii terenurilor agricole, acestea sa nu mai reflecte realitatea din teren, a declarat pentru NewsIn directorul general adjunct al Agentiei de Plati, Doru Nechiti.
Realizarea ortofotoplanurilor, prin care se identifica parcelele, constituie o etapa importanta in gestionarea fondurilor europene destinate platilor la hectar. Romaniei i s-a atras atentia inca de anul trecut ca ar putea pierde banii europeni in cazul in care identificarea nu este realizata corespunzator. La inceputul acestui an, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a anuntat ca a finalizat identificarea parcelelor, dar intre timp autoritatile au constatat ca ortofotoplanurile nu mai corespund realitatii din teren.
"In Romania, dinamica pamantului este foarte mare, astfel incat am luat decizia sa refacem ortofotoplanurile la trei ani, nu la cinci ani asa cum este cerinta Comisiei Europene", a spus directorul general adjunct al APIA, Doru Nechiti. Totodata, acesta a mentionat ca refacerea fotografiilor terenurilor agricole este necesara in cel mult trei ani, in acest an fiind estimata actualizarea unei treimi din ortofotoplanuri. "Am lansat licitatia privind selectarea firmei care sa realizeze aceste ortofotoplanuri, cu precizarea ca este o selectie internationala, adica pot participa si firme din tara si din strainatate", a mentionat Nechiti.
Potrivit declaratiilor facute saptamana trecuta pentru NewsIn, de directorul general APIA, Dan Gherghelas, Romania a informat Comisia cu privire la progresele inregistrate din septembrie pana in prezent si a propus Comisiei sa trimita o noua misiune de audit, in noiembrie, pentru a constata progresele inregistrate de APIA. Romania primeste fonduri europene de 440 de milioane de euro pentru acordarea platilor directe la hectar in 2007, iar APIA este institutia responsabila cu gestionarea acestor fonduri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.