Lume, lume... agitatie mare, cu printese si iepuroi, saltimbanci si copilite, copii, zeci de copii, veniti cu parinti, bunici, matusi sau prieteni sa vada, sambata (6 octombrie) o noua versiune teatrala a legendarului basm "Alba ca Zapada si cei 7 p
Lume, lume... agitatie mare, cu printese si iepuroi, saltimbanci si copilite, copii, zeci de copii, veniti cu parinti, bunici, matusi sau prieteni sa vada, sambata (6 octombrie) o noua versiune teatrala a legendarului basm "Alba ca Zapada si cei 7 pitici" la Teatrul "Ion Creanga" (TIC) din Capitala, Sala Mare. Pana la inceperea spectacolului, o trupa a ArCuB a intretinut si animat asistenta in fata teatrului, umpland Piata Amzei de muzica pentru cei mici si forfota de toate generatiile.
"Suntem sapte, suntem sapte... astfel au facut piticii introducerea in minunata atmosfera a povestii Fratilor Grimm, dand nastere, totodata, unui alt tip de comentarii si susoteli care au insotit in permanenta desfasurarea spectacolului. "Zgomotul de fond" face si el parte din intreaga reprezentatie, intrucat spectatorii au simtit nevoia interactivitatii cu personajele atragandu-le atentia acestora din urma cand e bine si cand nu sa faca sau nu un anumit gest. E si normal ca, avand ca public tinta persoane intre 4-7 ani (in sala aflandu-se si copii mai mici, dar si mai mari fata de limitele mentionate anterior), toate energiile sa fie canalizate spre a determina sa invinga frumosul si binele.
De mentionat viziunea regizorala a lui Cornel Todea care, fara a se indeparta de firul epic, a reusit sa capteze atentia tuturor copiilor (chiar si a parintilor) prezenti la premiera, creand un spectacol dinamic si "modernizat", asa incat si cei care au crescut cu televiziunea si Internetul sa fie atrasi de o poveste clasica. Se cuvine un cuvant de lauda si pentru scenografie si costume, meritul revenindu-i lui Viaceslav Vutcariov. La reusita spectacolului au mai contribuit Eduard Jighiriu (muzica, dar si Vanatorul sau Printul, dupa caz), Pastorel Ionescu (coregrafia) si actorii: Maria Dinulescu / Raluca Gheorghiu (Alba ca Zapada), Marina Procopie (Imparateasa), Liliana Donici (Maimuta), Camelia Andrita (Papagalul), Anca Zamfirescu (Dadaca), Oliviu Cristian Bughiu (Printul/ Vanatorul), Gabriel Coveseanu (Inteleptul), Alexandrina Halic (Mancaciosul), Cristian Cretu (Mofturosul), Marius Nanau (Somnorosul), Voicu Hetel (Suparaciosul), Daniel Tudorica (Laudarosul), Cristian Boieriu (Timidul).
Premiera a coincis si cu debutul celei de a treia editii a Festivalului International de Teatru pentru Copii "100, 1000, 1.000.000 de povesti" care va continua pana pe 13 octombrie. Programul festivalului mai include alte doua Albe ca Zapada..., una montata la Oradea, alta la Iasi. Dintre spectacolele incluse in concurs au fost deja vizionate "Regele Gol" (dramatizare dupa "Hainele Imparatului" de Evgheni Svart), in regia lui Lucian Sabados, productie a Teatrului Ciufulici din Ploiesti; "Au Jardin", un spectacol pentru cei foarte mici al Companiei belgiene Guimbarde, regia Charlotte Fallon; "Cucu Bau cu Ham si Miau" (TIC), regia Anca Zamfirescu; " Kashtanka" de Cehov, productie a Ecaterninburg Theatre din Rusia, in regia lui Viatcheslav Kokorin, spectacol distins cu premiul special al juriului la festivalul "Golden Mask".
In programul de azi al festivalului figureaza: "Alba ca Zapada..." (Teatrul Arcadia Oradea - ora 10.00 si 18.00 la TIC), "Culorile apei" (La Baracca/Italia - ora 11.00 si 16.00, TIC); Clinclown (11.00, Spitalul "Grigore Alexandrescu"), "Povestea lui Fat-Urat si a fasiilor de cer" (ora 10.00, spectacol-lectura TIC), cursuri si workshop-uri pentru copii (09.00, 10.00, 14.30, 17.00); Farsa Jupanului Pathelin" (ora 13.00, TIC, Scoala generala nr. 56). (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.