Previzibil: „cirpa kaghebista" nu e chiar asa de moale. La fel de previzibil: „prostanacul"nu e asa de destept si de abil pe cit isi inchipuie. Proba contrara ar putea veni in curind.

Capacitatea de a lua decizii cu fermitate i-a fost din nou pusa agresiv in discutie lui Mircea Geoana inca de cind acesta a formulat noul imperativ pentru membrii PSD: sa nu mai atace actuala echipa de conducere, cel putin pina cind se vor fi consumat euroalegerile. Nu ma refer la reactiile celor care, interesati, s-au solidarizat cu un Ion Iliescu aflat in pericol; Serban Nicolae sau Adrian Nastase, de pilda, au avut iesiri publice in care l-au criticat pe actualul lider al PSD. Ma refer in primul rind la mentinerea in continuare in interiorul PSD a lui Ion Iliescu. Un Ion Iliescu chiar si „mut ca o lebada" pina dupa 15 noiembrie, dar neexmatriculat din PSD echivaleaza cu incalcarea a priori a „moratoriului" instituit de Geoana si de fidelii sai.

Euroalegerile vor fi un moment dureros pentru social democrati. Ele vor consfinti ceea ce se stie deja: ca PSD si-a injumatatit scorul electoral, ca PSD nu are capacitatea de a formula proiecte politice rezonabile, ca PSD are un imens deficit de credibilitate, ca PSD este caricatura unui mare partid care a fost si care, probabil, nu va mai fi niciodata. In aceste conditii, decizia de a se amina operatia de extirpare a lui Ion Iliescu din PSD nu este cea mai fericita cu putinta. 25 noiembrie va marca, indiferent cum va fi PSD (cu sau fara Iliescu), un esec pentru social democrati. Insa cu (partida) Ion Iliescu in partid, imaginea PSD va fi aceea a unui partid care trage in acelasi timp si „hais", si „cea"; adica una deplorabila.

(In)decizia fata de disidenta lui Ion Iliescu nu transeaza definitiv problema in PSD. O amina doar. Esecul de la euroalegeri nu ii va intari deloc lui Mircea bratul cu care trebuie sa loveasca Geoana. Dimpotriva! „Moratoriul" in timpul caruia liderul PSD i-a cerut lui Ion Iliescu sa isi clarifice pozitia fata de actuala conducere a social democratilor creeaza premise suplimentare pentru ca „disidentii" sa incerce la rindul lor o clarificare dureroasa pentru Mircea Geoana.

Oricare va fi deznodamintul acestei toamne tensionate pentru social democrati, indepartarea din partid a lui Ion Iliescu este singura solutie rationala pentru viitorul PSD. Spre binele democratiei romanesti, „scindarea" PSD pe care o tot afirma cei speriati ca vor fi dati afara din partid ar trebui sa fie o operatiune de succes.