Painea se va scumpi cu circa 50% pana la sfarsitul acestui an. Si producatorii de uleiuri vegetale, lactate, zahar si mezeluri iau in considerare majorari treptate de preturi. Dupa cresterea pretului cu 10%, din perioada august-septembrie, brut
Painea se va scumpi cu circa 50% pana la sfarsitul acestui an. Si producatorii de uleiuri vegetale, lactate, zahar si mezeluri iau in considerare majorari treptate de preturi. Dupa cresterea pretului cu 10%, din perioada august-septembrie, brutarii "re­ci­di­veaza" si anunta scumpiri in valuri la paine. Luna aceasta ne asteapta tot o majorare de 10%, iar in noiembrie si decembrie aceasta va fi de 10%-15%. Rotunjind, painea se va scumpi cu circa 50% pana la sfarsitul anului, ca urmare a cresterii pretului graului, alimentata de productia proasta de anul acesta, a anuntat ieri Aurel Popescu, pre­se­din­tele patronatului Rompan. El a pre­cizat ca, in aceasta toamna, graul este de 2,5 ori mai scump fata de ace­easi perioada a lui 2006, si ten­din­te­le pe piata internationala, de unde va trebui sa importam, sunt de crestere.   CARNE. Cresterea costurilor cu materiile prime aduce scumpiri si la alte produse alimentare. "Exista riscul sa apara majorari de pret la produsele din carne", a de­cla­rat Sorin Minea, presedintele Romalimenta. Probabil prin oc­tom­brie-noiembrie, in functie de politi­ca fiecarui producator. In ultimele cinci luni, materia prima - al carui pret se regaseste in proportie de 50%-70% in cel al produsului finit - s-a scumpit cu 20%, pentru ca din cauza secetei crescatorii platesc mai mult pentru hrana animalelor. In plus, leul s-a depreciat cu 9% si au avut loc si scumpiri la gaze si combustibili. "Pe piata a si aparut o usoara scumpire", a spus Minea. Si producatorii de lactate spun ca acestea s-ar putea scumpi, cu circa 10%, din noiembrie. Iar pana la sfarsitul anului pretul zaharului va creste cu circa 10%. Scumpiri sunt asteptate si in cazul uleiurilor vegetale. De altfel, in multe magazine uleiul s-a scumpit deja. Majorarile sunt de la un leu pana la o dublare a pretului.     Dezastru la recolta De pe campiile Romaniei s-au adunat, anul acesta, circa 3 mili­oa­ne de tone de grau, comparativ cu 5,2 milioane de tone in 2006. Si recolta de floarea-soarelui este es­ti­mata la circa 520.000 de tone, ceea ce reprezinta mai putin de o treime din productia de anul trecut. Productia 2007 este cu doar 20.000 de tone mai mare decat cantitatea de floa­re pe care Ro­ma­­nia o avea, in mod traditional, disponibila pentru export. Prost stam si la po­rumb. In hambare se vor strange circa 3,6 milioane de tone, ceea ce reprezinta cea mai redusa recolta de dupa 1989. Se­ceta a afectat pro­ductia de ce­re­­ale la nivel mondial, ceea ce a facut ca pretul acestora sa creasca.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.