Presedintele pakistanez Pervez Musharraf a cistigat simbata alegerile prezidentiale din aceasta tara, insa rezultatul depinde de decizia Curtii Supreme.

Votul de simbata din Parlamentul de la Islamabad si din adunarile provinciale (in total 702 electori) care l-au ales pe seful statului s-a incheiat la ora locala 15.00 (13.00 ora Romaniei). „Este o victorie zdrobitoare pentru presedintele Pervez Musharraf", a declarat, dupa numararea voturilor, o sursa din guvern. Televiziunea publica PTV a anuntat, de asemenea, ca generalul a cistigat alegerile. Presedintele pakistanez era principalul favorit, dar victoria sa depinde si de decizia Curtii Supreme de a recunoaste sau nu rezultatul. Curtea a decis, saptamina trecuta, ca alegerile sa aiba loc, dar sa nu fie anuntat cistigatorul pina nu hotaraste daca Musharraf poate candida la presedintie raminind in acelasi timp comandant al armatei.

Coalitia de guvernamint i-a asigurat lui Musharraf o victorie lejera (252 dintre cele 257 de voturi) in fata celor doi contracandidati ai sai, insa rezultatul definitiv ramine nesigur pina pe 17 octombrie, cind se reuneste Curtea Suprema. Actualul sef al statului „a cistigat 99% din voturile exprimate in cele 4 adunari provinciale", a declarat un oficial guvernamental. Unul dintre cei doi contracandidati ai sai, judecatorul pensionat Wajihdduin Ahmad, a obtinut doar 2 voturi in Parlament, restul buletinelor de vot fiind anulate. Musharraf a promis ca paraseste armata daca e ales sef al statului si va depune juramintul ca lider civil, la 8 ani dupa preluarea puterii printr-o lovitura de stat armata. Rezultatul alegerilor e important pentru tarile occidentale, care au nevoie de sprijinul Pakistanului pentru a stabiliza tara vecina, Afganistanul, si pentru a inlatura amenintarea al-Qaeda.

Simbata au avut loc proteste antiguvernamentale, organizate de avocati, dupa ce in ultimele luni acestia au sustinut o campanie puternica anti-Musharraf in capitalele celor patru provincii din tara. Politia a utilizat gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestantii care aruncau cu pietre in cladirea Adunarii Provinciei frontaliere de nord-vest si au aruncat un portret in flacari al presedintelui pe capota unui vehicul blindat al politiei.

Pervez Musharraf a semnat vineri un decret de reconciliere care ar putea duce la impartirea puterii cu fostul premier in exil Benazir Bhutto. Decretul prevede amnistierea mai multor personalitati politice acuzate de diverse infractiuni intre 1988 si 1999, printre care si Bhutto, acuzata de coruptie cind era premier (1988-1990 si 1993-1996).