Fostul ministru taranist al Agriculturii Ioan Avram Muresan a fost retinut de procurorii DNA intr-un dosar de trafic de influenta, care il vizeaza pe actualul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes.Muresan si Remes, o prietenie veche care s-aregasit acum intre copertele unui dosar Ioan Avram Muresan a fost retinut simbata seara sub acuzatia de complicitate la cumparare de influenta, fiindca i-ar fi dat actualului ministru liberal al Agriculturii, Decebal Traian Remes, din partea unui om de afaceri, 15.000 de euro si bunuri in valoare de 1.500 de lei, si i-ar fi promis si o masina de lux in schimbul facilitarii unor contracte cu structuri din subordinea lui Remes. Muresan a fost retinut la Baia Mare de procurorii anticoruptie, pentru „complicitate la savirsirea a doua infractiuni de cumparare de influenta", cum anunta un comunicat al DNA. Potrivit anchetatorilor, Muresan a „inlesnit transmiterea promisiunii si darea unor produse in valoare de 1.500 de lei si a sumei de 15.000 de euro de la invinuitul Ciorba Gheorghe, om de afaceri, unui demnitar al statului roman, pentru ca acesta din urma sa favorizeze firmele omului de afaceri la licitatii publice organizate de institutii publice aflate in subordinea demnitarului. In acelasi scop, invinuitul Ciorba Gheorghe, prin intermediul lui Muresan Ioan, a promis ca va oferi si un autoturism de lux".

Potrivit unor surse judiciare, demnitarul statului roman despre care vorbeste DNA este ministrul Agriculturii, Traian Decebal Remes, pentru care DNA urma sa ceara azi, presedintelui Traian Basescu, aviz de incepere a urmarii penale pentru trafic de influenta. Muresan, prieten de familie cu ministrul Remes, joaca in acest dosar rolul intermediarului care l-ar fi mituit pe Remes, din partea lui Ciorba, cu 15.000 de euro si 100 de litri de palinca (evaluata de procurori la 1.500 de lei). Autoturismul de lux promis ar fi un Audi Q7. Cel de-al treilea personaj al dosarului, omul de afaceri Gheorghe Ciorba, este si el invinuit de DNA pentru doua infractiuni de cumparare de influenta. El nu a fost insa retinut de procurori, iar DNA nu a cerut arestarea sa.

Surse din anturajul anchetei sustin ca dosarul a fost construit in mare parte pe inregistrari ale convorbirilor celor implicati in aceasta afacere si ca ar exista si o filmare video in care ministrul Remes este surprins in timp ce primeste plicul cu cei 15.000 de euro. Operatiunea ar fi avut loc pe o terasa din Bucuresti.

Gheorghe Ciorba, om de afaceri din comuna Certezu, judetul Satu Mare, a mai aparut ca denuntator in doua dosare ale procurorilor anticoruptie in care functionari de stat au fost acuzati de fapte de coruptie. In 2005, Ciorba s-a autodenuntat ca i-ar fi dat lui Vasile Tuturas, functionar din Primaria Satu Mare, 40.000 de euro, pentru a-l ajuta sa scape de un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani. In martie anul acesta, acelasi Ciorba l-a denuntat la DNA pe Vasile Fernea, fost sef al Corpului de control al Prefecturii Satu Mare. Pentru a scapa de niste controale la firmele sale, in 2004 Ciorba i-ar fi dat acestuia 1.000 de dolari, plus alte 130 de milioane de lei vechi ce ar fi fost varsati la casieria organizatiei din Satu Mare a PSD, pentru campania electorala.

Ioan Avram Muresan ar fi primit vineri o citatie pentru a se prezenta marti la sediul DNA. Cu toate acestea, simbata seara, o echipa de procurori DNA au sosit la vila familiei, din cartierul Firiza, Baia Mare, pentru perchezitie. Sotia acuzatului, Viorica Muresan, a declarat ieri ca anchetatorii au ridicat un computer mai vechi si un laptop care i-ar apartine fiului fostului ministru. Apoi, procurorii l-au luat pe Ioan Avram Muresan si, impreuna cu obiectele ridicate, l-au escortat pina la sediul central al DNA, unde peste citeva ore anchetatorii au emis ordonanta de retinere pe numele sau. Dan Muresan, fiul fostului ministru taranist, s-a intors ieri din Azerbaidjan, unde se afla cu afaceri, imediat ce a aflat de retinerea tatalui sau. Impreuna cu Viorica Muresan, Dan Muresan a asteptat aseara pe holurile Tribunalului Bucuresti verdictul instantei in ceea ce priveste arestarea. Magistratii au refuzat sa emita mandatul de arestare pe numele lui Muresan, dar i-au interzis sa paraseasca localitatea de domiciliu, Baia Mare. Procurorii au facut recurs la Curtea de Apel.

Gheorghe Ciorba detine mai multe firme specializate pe constructii. Firma Mitrutcom SRL este in lichidare, dar a avut mai multe contracte pe bani publici, ultimul dintre ele fiind obtinut in octombrie 2006, de la A.N. Apele Romane - Directia Apelor Somes-Tisa, Cluj Napoca. Este vorba despre un contract pentru amenajarea riului Sieu, in valoare de 332.500 RON. O alta firma a sa, „SC Perla Oasului SRL - a primit un cocntract de 190.000 RON, pentru impermeabilizarea digului riului Tur.

Aseara, dupa ce a participat la emisiunea „Zece pentru Romania" de la Realitatea TV, Cotidianul i-a solicitat lui Decebal Traian Remes un comentariu despre retinerea prietenului sau si despre implicarea numelui sau in aceasta afacere. „Nu vreau sa comentez nimic. Lasati-ma in plata Domnului", a raspuns Remes.

Salvat de ordonanta Remes a fost anuntat joi la prinz, printr-un plic primit de la DNA, ca procurorii anticoruptie vor cere luni, 8 octombrie, avizul Comisiei speciale necesar inceperii urmaririi penale impotriva sa. Desi legea nu le impune asta, procurorii au ales sa-l informeze pe ministru ca se afla in atentia DNA inainte ca acest fapt sa devina public. La momentul in care plicul de la DNA sosea la minister, Remes se afla in sedinta de guvern in care cabinetul Tariceanu a aprobat ordonanta de urgenta ce modifica radical Legea privind responsabilitatea ministeriala, aminind cu citeva luni eventuala anchetare pentru fapte de coruptie a unor ministri din actualul guvern. Ordonanta a fost trimisa imediat Monitorului Oficial si publicata in aceeasi zi.

Dosarul Remes, salvat de la Guvern Cabinetul Tariceanu a aprobat joi o ordonanta de urgenta prin care modifica radical Legea raspunderii ministeriale, act ce a iscat un val de acuzatii potrivit carora Guvernul da legi pentru a se proteja de procurorii DNA.

OUG a fost trimisa in aceeasi zi la Monitorul Oficial, fiind publicata in regim de urgenta chiar joi. Reglementarea a fost atacata de presedintele Traian Basescu, numerosi politicieni si mai multe asociatii neguvernamentale, pentru ca ar avea rostul exclusiv de a-i ajuta pe ministrii liberali ajunsi in atentia procurorilor anticoruptie - ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, si acum ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes. Principalele modificari aduse de ordonanta se refera la componenta Comisiei speciale de la Cotroceni, comisie care ii recomanda presedintelui daca sa aprobe sau nu urmarirea penala a fostilor sau a actualilor ministri. Noua comisie va fi formata din judecatori si nu din persoane propuse de ministrii Justitiei si Internelor, ca pina acum. Totodata, ordonanta nu-i mai permite DNA sa ceara direct avizul de urmarire penala pentru ministri, ci doar prin intermediul procurorului general al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. De asemenea, DNA nu mai poate fi sesizat direct, in sensul urmaririi penale a unui ministru, de cetatenii care stiu ca un ministru ar fi savirsit fapte de coruptie, ci doar prin intermediul aceluiasi Parchet General. Mai multi politicieni au declarat ca aceasta ordonanta pune sub semnul intrebarii inclusiv existenta unui stat de drept in Romania si risca sa duca la activarea clauzei de salvgardare pe justitie. Actul normativ, publicat tot joi in Monitorul Oficial, prevede dizolvarea imediata a actualei comisii speciale de la Cotroceni care analizeaza solicitarile DNA de avizare a declansarii urmaririi penale pentru actuali sau fosti ministri si inlocuirea acesteia cu o alta, formata din cinci judecatori numiti de CSM. Ordonanta prevede, de asemenea, ca nici o astfel de solicitare nu poate fi avizata pina la formarea noii comisii.

Muresan, client mai vechi al anticoruptiei Dosarul mitei pentru Remes este al doilea dosar in care procurorii DNA il cerceteaza pe fostul ministru Ioan Avram Muresan.

Muresan mai este judecat pentru abuz in functie intr-un dosar deschis in 2003, in care este acuzat c-ar fi utilizat gresit un ajutor nerambursabil primit din partea guvernului Statelor Unite.

Este vorba de peste 28 de miliarde de lei vechi a caror destinatie le-ar fi schimbat-o Muresan, prin Ordinul Ministerial nr. 155 din 1999. O alta acuzatie se refera la favorizarea societatii Sunoil SRL Rimnicul de Jos, pe care ministrul ar fi ajutat-o, prin citeva acte interne, sa scoata 5.000 de tone de ulei foarte ieftin de la Agentia Nationala a Rezervelor Statului. Mai apoi, printr-un alt raport elaborat de Muresan, societatii Sunoil i s-ar fi aminat data returnarii acestei cantitati. La prima audiere in dosarul Sunoil, in toamna lui 2006, Ioan Avram Muresan s-a prezentat la sediul DNA alaturi de citiva lideri taranisti veniti sa-l sustina moral in fata „abuzurilor" procurorilor, dupa modelul inaugurat de PSD.

Ioan Avram Muresan are si el blog. Detalii pe www.cotidianul.ro/select