Mita i-ar fi fost destinata lui Decebal Traian RemesFostul ministru taranist al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, a fost retinut sambata seara de procurorii anticoruptie, in timp ce se afla in casa sa din Firiza, o zona de agrement de langa Baia Mare
Mita i-ar fi fost destinata lui Decebal Traian RemesFostul ministru taranist al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, a fost retinut sambata seara de procurorii anticoruptie, in timp ce se afla in casa sa din Firiza, o zona de agrement de langa Baia Mare. El a fost prezentat ieri in fata judecatorilor Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile, acuzat fiind de complicitate la savarsirea a doua infractiuni de cumparare de influenta.
Potrivit comunicatului DNA, faptele pentru care este cercetat Muresan sunt comise dupa perioada in care acesta a detinut functia ministeriala si ar avea legatura cu cazul in care este cercetat omul de afaceri Gheorghe Ciorba.
"Din probele administrate pana in prezent de procurori a rezultat ca, in cursul lunii septembrie 2007, invinuitul Muresan Ioan a inlesnit transmiterea promisiunii si darea unor produse in valoare de 1.500 de lei si a sumei de 15.000 euro de la invinuitul Ciorba Gheorghe, om de afaceri, unui demnitar al statului roman, pentru ca acesta din urma sa favorizeze firmele omului de afaceri la licitatii publice organizate de institutii publice aflate in subordinea demnitarului. In acelasi scop, invinuitul Ciorba Gheorghe, prin intermediul lui Muresan Ioan, a promis ca va oferi si un autoturism de lux", se arata in comunicat.
Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca demnitarul caruia Ioan Avram Muresan urma sa ii dea mita de la Gheorghe Ciorba pentru a favoriza firmele omului de afaceri baimarean la licitatii publice este Decebal Traian Remes, actualul ministru al Agriculturii.
Numele lui Gheorghe Ciorba a fost implicat in februarie 2005 in ancheta care l-a vizat pe Cosmin Vasile Ţuturas, functionar al Primariei Satu Mare, care ar fi primit 40 de mii de euro, pentru a interveni pe langa procurori pentru a obtine solutionarea favorabila a unui dosar si a obtine rapoarte financiare favorabile in cazul administratorului de la functionari din cadrul Garzii Financiare si Directiei Generale a Finantelor Publice Satu Mare. Ţuturas a fost arestat, pentru trei saptamani, pentru trafic de influenta si spalare de bani dupa ce omul de afaceri Gheorghe Ciorba a facut un autodenunt prin care arata ca i-a dat acestuia 40.000 de euro pentru a interveni intr-un dosar in care era acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani.Casa de langa Baia Mare, perchezitionataIoan Avram Muresan a fost retinut pentru 24 de ore in urma perchezitiei pe care echipajele de politie si procurorii au efectuat-o, in baza unui mandat emis in cursul zilei de sambata la cererea procurorilor anticoruptie. Din casa au fost ridicate un calculator, care ii apartine baiatului acestuia, si laptop-ul personal al lui Ioan Avram Muresan. Acesta a fost adus in cursul noptii de sambata la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), fiind audiat pana ieri in jurul pranzului.
Sotia demnitarului, Viorica Muresan, a acuzat maniera in care au actionat procurorii anticoruptie ce i-au perchezitionat casa de la Firiza, in cursul dupa-amiezii de sambata, spunand ca anchetatorii au vorbit urat si nu le-au explicat ce vor. ”L-au luat! L-au rapit ca in anii '50! Ce Dumnezeu se intampla? Avocatul mi-a spus un singur lucru: ca l-au dus la Bucuresti. Procurorii DNA au intrat in casa noastra in haita. Au inceput sa vorbeasca urat cu noi si sa ravaseasca lucrurile. Ne-au luat doua calculatoare, unul mai vechi si un laptop. Nici nu ne-au spus ce cauta”, a declarat, citata de Mediafax, Viorica Muresan.Judecat deja pentru deturnare de fonduriIoan Avram Muresan este deja judecat la Tribunalul Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de deturnare de fonduri, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata si fals intelectual, pentru ca ar fi schimbat destinatia fondului de contrapartida constituit din contravaloarea in lei a unui ajutor nerambursabil primit din partea Guvernului Statelor Unite, in suma totala de peste 29 miliarde de lei.
In sarcina lui s-a mai retinut ca, folosindu-se de calitatea sa de ministru al Agriculturii si Alimentatiei, ar fi intocmit un raport in numele reprezentantilor SC Sunoil SRL Ramnicul de Jos, fara a exista vreo cerere din partea acestora, prin care solicita amanarea termenului de restituire a unui imprumut de 5.000 tone ulei dat de Agentia Nationala a Rezervelor de Stat pe baza unui alt raport avizat si intocmit de acuzat.
In aceeasi cauza, al carei termen urmator este 29 octombrie, au mai fost trimisi in judecata fostul director general al Directiei Generale Economice si Relatii Bugetare din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, Dan Jiga, fostul secretar general adjunct si consilier personal al ministrului Agriculturii si Alimentatiei, Enea Ioan Truta, si fostul director al Directiei Generale de Integrare Europeana si Cooperare Internationala din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, Silvia Capitanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.