Cifra de afaceri a ROMAG-Prod - peste 82 mil. euro
Productia optima - 180 tone/an
21% din cantitate, trimisa pe trei continenteIncadrata in categoria informatiilor de interes strategic, activitatea ROMAG-Prod (cel mai mare producator de apa
Cifra de afaceri a ROMAG-Prod - peste 82 mil. euro
Productia optima - 180 tone/an
21% din cantitate, trimisa pe trei continenteIncadrata in categoria informatiilor de interes strategic, activitatea ROMAG-Prod (cel mai mare producator de apa grea din Romania) este prea putin cunoscuta opiniei publice. Modernizandu-si permanent liniile de fabricatie si procesul tehnologic, societatea a reusit, cu putin peste 1.500 de angajati sa atinga o cifra de afaceri de 278 milioane lei (echivalentul a 82,5 milioane euro), desi nu foloseste decat trei dintre cele opt linii de productie.
Mai mult, desi a fost infiintata in 1979, printr-un decret dat de regimul comunist, ROMAG-Prod foloseste linii de schimb izotopic la parametri la care au fost proiectate. "Acest lucru este demonstrat de probele efectuate de catre specialistii institutelor ICEM Bucuresti, ICSI Ramnicu Valcea, CITON Bucuresti si ISIM Timisoara asupra materialului din care sunt facute coloanele. Expertizele au stabilit ca s-au pastrat parametri din proiectul initial, ceea ce face ca fabrica de apa grea de la Drobeta Turnu-Severin sa fie asigurata pe viitor", ne-au declarat surse din cadrul industriei nucleare.Recunoscuta la nivel mondialDirectorul general al ROMAG-Prod, ing. Cornel Ghita, ne-a declarat ca institutia are contracte ferme cu statul roman pana in 2012, existand posibilitatea prelungirii acestora pana in 2018 - 2020. "In ciuda faptului ca investitiile pentru linia 2 au fost sistate, si modulul a fost conservat, am reusit sa aprovizionam reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda cu necesarul de apa grea, de la incarcarea initiala pana la epuizarea duratei de viata proiectata. In momentul de fata avem comenzi ferme si lucram pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Instalatiile din cadrul sucursalei ROMAG-Prod produc cea mai pura apa grea de uz nuclear din lume, de concentratii izotopice 99,80 - 99,99%, la o capacitate optima de 180 de tone pe an, ceea ce a dus la posibilitatea exportarii unor importante cantitati. Astfel, 21% din productia uzinei a fost livrata in Canada, Coreea de Sud, China, Germania si SUA", ne-a mai spus directorul, precizand insa ca nu ne poate da informatii legate de beneficiari, odata ce "apa grea este un produs de interes nuclear care intra sub incidenta legislatiei interne si internationale specifice domeniului nuclear".Posibile piete de desfacerePerformantele pe care le-a atins ROMAG-Prod in privinta calitatii apei grele s-ar putea reflecta in noi contracte externe. Surse din piata ne-au informat ca Turcia este interesata de construirea unor reactoare de tip CANDU pe principiul celor de la Cernavoda, ceea ce ar putea duce la incheierea unui contract cu producatorul roman.
Pe de alta parte, cinci puteri economice de renume mondial isi unesc fortele la Cadarache, in Franta, pentru gasirea unor solutii optime in vederea realizarii unui reactor nuclear care sa functioneze pe baza de fuziune (reactoarele noastre functioneaza pe baza de fisiune - n.n.).
Procedeul presupune extragerea deuteriului din apa grea, procedura care poate fi realizata de ROMAG-Prod. Şi acest lucru ar presupune incheierea de noi contracte pe piata externa.
Desi a fost extrem de rezervat in aceasta privinta, refuzand sa comenteze informatia, Cornel Ghita a apreciat ca reprezentantii societatii "tatoneaza" permanent piata externa, purtand discutii cu operatorii straini.Conservata cand era aproape finalizataSucursala ROMAG-Prod (fostul Combinat Chimic Drobeta), una dintre filialele Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare, a fost infiintata prin Decretul 400/1979. Uzina a avut doua etape de dezvoltare, fiecare cuprinzand realizarea a patru linii de schimb izotopic (denumite si module GS). Dintre cele patru linii cuprinse in prima etapa de dezvoltare s-au realizat doar trei, GS2 fiind conservat (desi era finalizat in proportie de 90%), pentru ca s-au sistat investitiile. Etapa a doua de dezvoltare, la care au inceput investitiile in 1985, a fost sistata cinci ani mai tarziu prin HG 486. Conform HG 232/2003, s-a trecut deja la valorificarea liniilor.Durata de viata - 25 de ani calendaristiciPrima linie de fabricatie a apei grele (GS1) a fost pusa in functiune in 1988, urmata de GS4 in 1994 si de GS3 in 1996. Fiecare modul functioneaza in cicluri: probe de rezistenta si etanseitate, spalare chimica, piritizare, functionare cu gaz inert, incarcare cu hidrogen sulfurat, productie si revizie generala. Astfel, ROMAG foloseste permanent doua linii de fabricatie, in timp ce a treia se afla in revizie generala, ajungand la o productie optima de 90 tone/an de fiecare modul. Durata de viata proiectata a instalatiilor este de 15 ani de functionare cu H2S, ceea ce inseamna aproximativ 25 de ani calendaristici, daca se iau in calcul perioadele de revizie si de modernizare. Asta inseamna ca prima linie pusa in functiune va "expira" in 2013, iar ultima in 2021.Practic, apa grea se poate refolosi integralReactorul nuclear de tip CANDU foloseste apa grea atat pentru a raci ansamblul de bare care formeaza combustibilul nuclear, cat si pentru a absorbi si frana surplusul de neutroni rezultati din fisiunea spontana.
Apa grea (a carei formule chimice este D2O, unde litera D desemneaza atomul de hidrogen greu, sau deuteriu) se poate obtine printr-un prodeu cunoscut de separare electrolitica a apei grele fata de cea obisnuita. Unul dintre avantajele apei grele, substanta moderatoare foarte eficienta datorita absorbtiei relativ reduse a neutronilor de fisiune, este ca se poate refolosi practic integral, ne-existand niciun procent de "uzura" sau de "distrugere".
Combustibilul folosit este uraniu natural, (izotopul 235U continut in proportie de 0,72% fiind fisionabil datorita neutronilor termici) care, gasindu-se sub forma de zacaminte naturale in foarte multe din tarile lumii, nu presupune existenta unor uzine de imbogatire si nici a unor procedee de recombinare si prelucrarare ulterioara, intrucat produsul final nu este radioactiv mai mult decat combustibilul initial.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.