Saptamana trecuta a fost una calma pentru leu, cursurile fiind foarte apropiate de cele stabilite de BNR in data de 28 septembrie.
Euro a stagnat in apropierea pragului de 3,35 lei, chiar daca joi el a urcat aproape de 3,38 lei, cursul fluctuand
Saptamana trecuta a fost una calma pentru leu, cursurile fiind foarte apropiate de cele stabilite de BNR in data de 28 septembrie.
Euro a stagnat in apropierea pragului de 3,35 lei, chiar daca joi el a urcat aproape de 3,38 lei, cursul fluctuand intre 3,3515 si 3,3735 lei.
Dolarul a avut un parcurs cuprins intre un minim de 2,3528 lei si un maxim de 2,3890 lei, la acest parcurs contribuind din plin aprecierea lui fata de moneda unica europeana, vinerea trecuta BNR anuntand o cotatie medie de 2,3837 lei.
Evolutia de saptamana trecuta a leului a fost influentata atat de factori interni, cat si externi, care au avut, poate, o pondere mai mare.
In plan intern, principalul factor care a influentat deciziile fondurilor straine l-a reprezentat motiunea de cenzura a PSD. Caderea anticipata a acesteia a ridicat foarte putin cotatiile euro, o influenta mai mare avand-o scaderea paritatii euro/dolar spre pragul de 1,40 dolari, dupa ce la inceputul saptamanii fusese atins maximul istoric de 1,4283 dolari.
Legatura intre evolutia leului si cea a paritatii euro/dolar s-a reflectat si in miscarea cursului de vinerea trecuta, el fiind stabilit la 3,3637 lei. Deschiderea s-a realizat la 3,3680 - 3,37, intr-un moment in care paritatea cobora la 1,4035 dolari/euro. Volumele reduse de tranzactionare au mentinut euro o buna parte a sedintei in jurul pragului de 3,36 lei, pentru ca odata cu deschiderea pietelor americane si revenirea euro peste pragul de 1,41 dolari sa se inmulteasca vanzarile de valuta, raportul euro/leu coborand pana la 3,3520 - 3,3570 lei. "Miscarea de apreciere a leului nu a fost una singulara in regiune, si celelalte monede emergente avand un parcurs asemanator", observa un dealer bancar.
Dobanzile interbancare la depozitele overnight si one week s-au mentinut pe parcursul intregii saptamani la un nivel ridicat, de 7,5 - 8%, ca urmare a nevoii de lichiditate din piata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.