Cea mai iubita trupa a rockului romanesc si-a sarbatorit cei 30 de ani printr-un concert emotionant.

Tineri imbracati cu tricouri Iris, tapetate cu autografele idolilor, ori cu ranitele in circa, pentru ca venisera de departe, se inghesuiau in jurul citorva dozatoare, pentru un pahar de bere. Altii, cu odraslele de citiva ani pe umeri sau in marsupiu, incercau sa gaseasca un loc cu vizibilitate. Rockeri de-o virsta cu cei de pe scena sau chiar mai purii isi plimbau jumatatile, de mina, prin multime, iar citeva doamne, „cu paiete", se cocotasera pe un gard, sa nu piarda vreun detaliu. Dinu Patriciu, inconjurat de bodyguarzi, se indrepta grabit spre micile tribune cu loc din spatele pistei. Iar ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a fentat cozile interminabile de masini de pe DN 1, aterizind la concert cu elicopterul.

Intre timp, valuri de oameni dinspre intrare incercau cu greu sa-si faca loc prin tot acest decor.

Aproape 18.000 de suflete se strinsesera pe Aeroportul Baneasa vineri seara sa-i sarbatoreasca pe cei alintati „Nationala de Rock a Romaniei". Si au izbucnit la unison cind Cristi Minculescu le-a salutat cu al sau „Buna seara, prieteni!". Impreuna cu „coechipierii" Nelu Dumitrescu, Valter Popa, Doru Borobeica si Relu Marin, Cristi a dat tonul celor 30 de ani de Iris, cu cinci piese din repertoriul clasic: „Pamintul il cuprind", „Pe ape", „Valuri", „Cine ma striga in noapte?" si „Noaptea". Maia Morgenstern, pentru un moment de poezie, si tenorul Teodor Ilinca alaturi de Corul Accustic, pentru cintecul „Corabia cu pinze", au fost primii invitati care au urcat pe scena, in timp ce oamenii continuau sa soseasca pe pista din fata aerogarii, iar avioanele sa parcurga ultimele sute de metri spre aterizare, chiar deasupra scenei, la o distanta de o aruncatura de bat.

Adrian Despot, de la Vita de Vie, Paula Seling, Tudor Chirila, Florin Chilian, Mihai Godoroja si trupele Trooper si Voodoo, aceasta din urma cu Cristi, fiul lui Nelu Dumitrescu, la tobe, dar si Felicia Filip au intregit lista invitatilor din concert. Fanii se opreau din foiala si pironeau ochii pe „scindura" luminata din fata lor doar atunci cind Cristi Minculescu urca din nou pe scena. Cu totii au cintat din toti bojocii „Trenul fara nas", „Luna plina", „Somn bizar", „Sa nu crezi nimic", „Casino", „Vino pentru totdeauna", „Maxima". I-au ascultat cu atentie la proaspetele „Evadare de cinci stele" si ,,Ingerii goi". O mare de luminite s-au aprins in miinile lor o data cu „Lacrimi de roua", piesa dedicata prietenilor din Cer Adrian Pintea, Laura Stoica, Teo Peter, Florian Pittis, Gil Dobrica, Jeana Gheorghiu si Ralu Filip. „Iris Aeterna/ Iris Maestras/ Niciodata singur/ Impreuna cu voi!" a fost omagiul pentru public al celor de pe scena. Fanii le-au cintat „Multi ani, traiasca!" si i-au asigurat ca, daca ei nu vor mai fi, isi vor aminti ca a fost odata Iris. Dar cum acel moment e departe, Iris - „Cei ce vor fi" si fanii lor si-au luat ramas bun pina la urmatorul concert, cintind: „Te voi astepta/ Voi veni pe strada ta!/ Te astept mereu/ Fara tine mi-e greu!". Iris trecea din nou linia de sosire cu ajutorul publicului si al prietenilor, asa cum si-a dorit.

La corturi, cei mai norocosi au primit autografe. Erau veniti din Brasov, Tg.- Mures, Bacau, Iasi, Craiova. „Am fost foarte emotionati! Si sintem multumiti de ce s-a intimplat acolo!", au fost vorbele de dupa concert ale tobarului Nelu Dumitrescu, membru fondator al trupei. Iar gindurile fug acum spre urmatoarea aniversare.