Comitetul Executiv al PSD a respins sambata, 6 octombrie 2007, propunerea lui Mircea Geoana si a acolitilor sai de sanctionare a parlamentarilor care au votat impotriva Motiunii de cenzura. Vitejia lui Mircea Geoana, salutata de presa obedienta lui T
Comitetul Executiv al PSD a respins sambata, 6 octombrie 2007, propunerea lui Mircea Geoana si a acolitilor sai de sanctionare a parlamentarilor care au votat impotriva Motiunii de cenzura. Vitejia lui Mircea Geoana, salutata de presa obedienta lui Traian Basescu, s-a flescait intr-o decizie de carpa. Rebelilor li s-a dat o asa-zisa perioada de reflexie. Ce-ar trebui sa faca respectivii in aceasta perioada, liderul PSD nu ne-a spus la conferinta de presa de sambata. Nici n-avea cum s-o faca. Pentru ca decizia Comtitetului Executiv al PSD a fost luata ca o solutie de compromis. Anuntul ca personalitati fondatoare ale partidului, in frunte cu Ion Iliescu, filmate ca ultimii borfasi de oamenii lui Mircea Geoana, vor fi excluse pentru ca au votat impotriva Motiunii a starnit in PSD o revolta ce-ar fi putut sa-i dea de-a dura pe cei ce se bucurau deja la gandul ca partidul a ramas pe mainile lor. Tot sambata, DNA l-a retinut pe fostul ministru al Agriculturii, Ioan Muresan, sub un pretext fantezist de inlesnire de mita cu produse. Un moment vizandu-l pe liberalul Decebal Remes. O decizie arbitrara, fie si daca ne gandim ca fapta s-ar fi produs, potrivit celor de la DNA, cu mai mul timp in urma. Intre cele doua fapte pare a nu fi nici o legatura. Si totusi este:


Vazand ca tulusii din PSD au esuat in incercarea de sambata de a fezanda PSD pentru a i-l pune pe masa, la chef, alaturi de sticla de whisky, Traian Basescu a apelat la tulusii de la DNA. Care i-au dovedit ca, spre deosebire de cei din PSD, pot face tot ce vor in slujba intereselor mafiote ale primului Barbat al tarii.


Vineri, 5 octombrie, am publicat in Jurnalul National un editorial de care si acum mi-e rusine, desi el se intemeia pe o ipoteza de bun-simt: cea potrivit careia amagirea puterii nu-i poate prosti pe loc si iremediabil pe liderii actuali ai PSD. Avansam in acel editorial  ipoteza ca tot ce se intampla la ora respectiva in PSD se inscria intr-o simulare perfecta. Date aparute ulterior mi-au aratat ca nu era vorba de nici o simulare.


Mircea Geoana si acolitii sai incheiasera cu Traian Basescu o intelegere prin boscheti, tipica bordelului politic dambovitean. Potrivit acestei intelegeri, liderii PSD se obligau:

- sa tranteasca guvernul Tariceanu la votul din Parlament;

- dupa trecerea Motiunii, sub pretextul ca se opusesera genialei conduceri a partidului, Ion Iliescu, Adrian Nastase si alti lideri grei ai formatiunii urmau sa fie dati afara. Motivand ca, in fine, PSD s-a reformat, partidul urma sa incheie o alianta de guvernare cu PD, sub palaria unui Guvern de Uniune Nationala. Nu intamplator Traian Basescu se ceruse la TVR in joia dinaintea Motiunii. Potrivit negustoriei din boscheti, se pregatea terenul pentru ca electoratul Aliantei sa fie tras pe sfoara. Surprinzatoarea alianta cu "partidul ticalosit" era justificata prin faptul ca PSD se reformase din temelii dandu-i afara pe Ion Iliescu si pe Adrian Nastase. In schimbul acestor manevre sinucigase, Mircea Geoana si acolitii sai primeau posturi de ministri in guvernul Vasile Blaga.


Furia evidenta a celor varati in aceasta veritabila lovitura de stat in PSD in clipa cand Motiunea a cazut isi gaseste explicatia. Nevestele le dadusera deja la curatat costumul de gala cu care urmau sa depuna juramantul de ministri in noul guvern! Nu incape vorba, prin aceasta negustorie, Traian Basescu nu urmarise aducerea PSD la guvernare, ci altceva, mult mai apropiat de felul sau de a intelege politica: drept  o succesiune de lovituri mafiote. Dadea astfel lovitura vietii sale: scapa de guvernul Tariceanu, care-i mananca ficatii de vreo doi ani si, in acelasi timp, slabea si PSD-ul. Cazut in capcana, ramas fara dinti, PSD ar fi fost o prada usoara pentru Jupanul de la Cotroceni, care-si indeplinea, in fine, visul de veacuri: cel de a fi presedintele unui nou FSN, imitandu-l astfel pe Ion Iliescu, de al carui complex sufera.


Acestei tentative de lovituri de stat i s-au opus cativa fruntasi ai PSD, in frunte cu Ion Iliescu. Pusi in dimineata dinaintea votului in fata unei decizii pe care Mircea Geoana si acolitii sai o luasera peste noapte, acestia au votat impotriva Motiunii de cenzura. Salvand PSD de la un moment fatal: cativa nevolnici erau in stare sa devina tulusii lui Traian Basescu, pentru a-si indeplini, in fine, nebunia de a fi ministri cateva zile. Caderea Motiunii nu i-a stamparat pe tulusii lui Basescu din PSD. Ei mai sperau ca, facandu-i jocul - cel de a-l exlude din partid pe Ion Iliescu - vor da Jupanului de la Cotroceni semn clar ca ei merg mai departe cu intelegerea. Comitetul Executiv al PSD i-a blocat. Fie si temporar. Si atunci, Traian Basescu, dandu-si seama ca pe tulusii din PSD nu se poate baza, a apelat la tulusii sai din DNA. Nu de alta, dar pe astia nu-i poate opri nimeni sa-i faca pe plan Jupanului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.