Vinerea viitoare, Colectia SIMFONICA va propune o intilnire cu un alt nume de marca al muzicii clasice: Hector Berlioz.

CD-ul pe care vi-l ofera Cotidianul va cuprinde lucrarile „Carnavalul roman" si „Simfonia Fantastica - Episod din viata unui artist", cu fragmentele „Reverii - Pasiuni", „Un bal", „Scene la tara", „Drumul supliciului" si „Visul unei nopti de sabat", in inregistrarea prestigioasei Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta lui Sir Charles Mackerras. Pe linga acestea, vinerea viitoare, Cotidianul va pune la dispozitie, la doar 7,9 lei, si o brosura despre biografia si opera compozitorului.

Ramas in istorie pentru contributia sa importanta in conturarea romantismului francez, compozitorul Hector Berlioz s-a nascut in 1803, in localitatea La Cote-Saint-Andre, din Isere, incepindu-si educatia muzicala chiar in orasul natal, unde tatal lui era medic. A invatat sa cinte la flajolet, la flaut si la chitara. La 16 ani, inzestrat cu citeva notiuni teoretice rudimentare, pe care le culesese din tratatele de armonie ale lui Rameau si Catel, precum si din „Elemente ale muzicii", de Alembert, a scris un cvintet pentru flaut si un cvartet de coarde. Dupa obtinerea bacalaureatului, in 1821 a plecat spre Paris pentru a urma studii de medicina, la dorinta tatalui sau. Dar el frecventa mai degraba Opera decit amfiteatrele facultatii si avea o admiratie pasionata pentru Gluck. Din 1823 a inceput sa studieze compozitia cu Lesueur, in particular, iar in toamna aceluiasi an s-a apucat sa scrie „Misa solemna", care avea sa fie interpretata in 1825, pe cheltuiala lui, la Biserica Saint-Roch. Mai tirziu, spre disperarea parintilor, a parasit Facultatea de Medicina si s-a dedicat exclusiv muzicii.

Lui Berlioz i se datoreaza promovarea unei noi estetici muzicale. Compozitorul avea o aplecare spre grandios si spectaculos, isi dorea sa conduca orchestre simfonice cu nu mai putin de 30 de piane. In muzica lui a pus accent deosebit pe forta sonora, pe exploatarea efectelor timbrale, utilizind registre largi, si pe marirea numarului de instrumente. S-a preocupat si de efectul extrem de modern in epoca, de stereofonie. Cele mai cunoscute creatii ale sale sint: „Simfonia Fantastica", simfonia „Romeo si Julieta", simfonia „Harold in Italia", „Simfonia lui Iulie", „Simfonia funebra", „Damnatiunea lui Faust" si „Recviem".

PARTICIPA LA CONCURS! Castiga unul dintre cele 7 premii ale saptamanii! CD-uri si DVD-uri audio cu inregistrari exceptionale de la Universal Music.