Pe 29 octombrie, cei de la Kumm vor concerta la Opera din Bucuresti, sarbatorind astfel o decada de la infiintarea trupei.In 10 ani, cei de la Kumm au stat departe
de mainstream Alaturi de fosti membri ai formatiei, Kumm va interpreta melodii mai vechi de pe diferite albume. In aceeasi seara vor mai concerta si Luna Amara, Timpuri Noi, Ada Milea, Zob, Travka si The Mood. Tot atunci se va deschide campania numita „1.000 de chipuri" prin care trupa incearca sa sprijine formatiile tinere de rock alternativ si/sau indie. Dincolo de avantajele pe care le ofera o sala cu o acustica atit de buna, cei de la Kumm au ales Opera pentru un concert aniversar deoarece si-au propus sa lanseze un mesaj ambitios. „Vrem sa eliminam distinctia dintre mainstream si alternativ", arata Kovács András. Saxofonistul Mihai Iordache spune insa, pe jumatate in gluma, ca a pune problema in felul acesta poate crea destul de multe neintelegeri: „Ca sa vorbim despre cele doua miscari, ar trebui, in primul rind, sa existe o miscare mainstream serioasa. Iar noi nu avem nici urma de asa ceva". Din ’97, de cind trupa s-a infiintat la Cluj, si pina astazi, stilul Kumm s-a modificat de mai multe ori. Ceea ce nu s-a schimbat a fost orientarea clara spre rock alternativ. Eugen Nutescu (chitara, voce, muzicuta), unul dintre veteranii trupei, arata ca, la inceput, Kumm „parcurgea o etapa experimentalo-saptezecista, dar a evoluat spre un stil tot mai modern". Au mers inca de atunci pe o linie care nu promitea deloc succes comercial: rockul alternativ nu a avut niciodata un public prea numeros in Romania, iar versurile celor mai multe melodii sint in limba engleza. „Asta i-a facut pe multi sa ne intrebe de ce facem melodii in limba engleza, pentru ca am avea mai mult succes in limba romana. Insa, cind am scos melodii in limba romana, lumea ne intreba de ce nu mai cintam in limba engleza, pentru ca suna mai bine", adauga Eugen Nutescu. De fapt, asa cum arata tobosarul Csergo Dominic, „limba in care cintam nu avea prea mare importanta pentru noi sau pentru ce voiam sa transmitem. Unul dintre versurile primului nostru cintec era foarte clar in privinta asta: «Listen to my song, don’t listen to my words»".

Din 2004, cei de la Kumm au inceput sa concerteze in Europa si tot atunci au cistigat Premiul Gondola d’Oro pentru Cel mai bun cintec rock la festivalul cu acelasi nume de la Venetia. Au scos doua discuri la legendara Cramps Records din Italia, ceea ce „ne-a schimbat un pic imaginea si in tara: la noi inca persista prostia ca, daca ai cintat afara, gata, esti tare, prejudecata de care trebuie sa ne dezbaram la un moment dat", crede Utu Pascu (chitara bas).

Saxofonistul Mihai Iordache se plinge insa ca toate succesele lor in strainatate au avut un ecou slab in presa din Romania fie ca era vorba despre concertele din Italia, celebru fiind cel in deschidere la James Brown, fie ca e despre concertele din cadrul unor festivaluri din Germania. „Adevarul este ca nu avem jurnalisti care sa se priceapa la genul nostru de muzica si poate asa se explica si faptul ca multa vreme nu prea am fost cunoscuti in tara", explica el.

Solistul Catalin Mocan subliniaza ca lucrurile nu au stat la fel si in strainatate: „Am fost foarte apreciati in Germania, unde am cintat in cluburi celebre, si lumea de acolo s-a mirat foarte tare ca se poate face ceva de calitate intr-o tara precum Romania si care sa nu aiba nici un fel de cliseu balcanic. Fara tendinte etno nu stiu cum". Printre succesele lor in strainatate, memorabile sint deschiderea concertului Blues Brothers Band, la Castelo di Udine, in 2004, participarea la Festivalul Sziget, la Budapesta, in 2002, si cele trei turnee in Germania, in 2004-2006.

In cei zece ani de la infiintare, membrii Kumm se pot lauda cu faptul ca nu au facut playback decit o singura data, cind organizatorii unui festival le-au impus acest lucru, pentru ca nu puteau amplasa instrumentele in sala de concert, arata Eugen Nutescu.

Discografia Kumm In forma ei actuala, formatia Kumm ii are drept membri pe Catalin Mocan - voce, Eugen Nutescu - voce, Mihai Iordache - saxofon, Kovács András - keyboards, Utu Pascu - chitara bas, Csergo Dominic - tobe. Primul album, „Moonsweat March", a fost inregistrat in anul 2000, dupa care a urmat „Confuzz", ambele la casa de discuri Soft Records. La casa de discuri italiana Cramps Records, Kumm a inregistrat „Angels&Clowns" (2005) si „Different Parties" (2006).

Aflati mai multe despre Kumm pe www.cotidianul.ro/select