Momentul in care Mircea Geoana a fost ales presedinte s-a dovedit cel mai neinspirat din existenta PSD. Acum, se poate intelege clar de ce era Ion Iliescu atat de disperat la gandul ca partidul va intra pe mana unui asemenea personaj. Dar avertisment
Momentul in care Mircea Geoana a fost ales presedinte s-a dovedit cel mai neinspirat din existenta PSD. Acum, se poate intelege clar de ce era Ion Iliescu atat de disperat la gandul ca partidul va intra pe mana unui asemenea personaj. Dar avertismentele lui erau atat de inversunate, incat pareau simple reflexe de frustrare ale vechiului ex-comunist in fata tanarului perceput ca reformist.
Adrian Nastase, la randul lui, deconteaza de trei ani alianta pe sub masa cu Mircea Geoana, ca revansa fata de ex-presedintele Iliescu, care il hartuise pe tot cuprinsul mandatului de premier. De fapt, Ion Iliescu a avut un aport determinant la victoria lui Basescu in alegerile prezidentiale, mai ales prin decizia de eliberare a lui Miron Cozma, care a lovit in candidatul Nastase.
Repet: dupa alegerile generale, PSD a ratat sansa de a-l pastra la conducere pe Adrian Nastase, care avea o legitimitate electorala simili-egala cu a lui Traian Basescu. Si conducea partidul care castigase, de fapt, alegerile. Dar lui Nastase i s-a cerut sa faca pasul inapoi, fiind lucrat chiar de cei pe care ii promovase in partid si la guvernare. Dupa care Mircea Geoana a cedat catre PNL functia de presedinte al Camerei Deputatilor, numai ca sa-l dea jos de acolo pe rivalul Adrian Nastase, in iluzia ca-i va lua ultimul atribut de autoritate.
Dar Geoana s-a inselat, pentru ca si fara functie, si hartuit judiciar (asa cum erau hartuiti si ceilalti, mai ales taranistii, pe cand era el premier), Adrian Nastase si-a pastrat o autoritate in partid mult mai mare decat a presedintelui PSD. La fel si Ion Iliescu. Partidul e profund dezbinat. Gruparile Nastase si Iliescu, ieri rivale, se regrupeaza astazi, dar tot conjunctural, ca sa-l inlature pe Geoana. Si sa se bata, ulterior, pentru intaietate. Deocamdata, oamenii simt ca Geoana, terminatorul PSD, e in picaj si se reorienteaza. Starea de viespar si procesul actual de disolutie parcurse de PSD sunt rezultatul adversitatilor si conspiratiilor interne. Din acest punct de vedere, PSD a inceput sa semene uluitor cu PNTCD, sucombat prin sinucidere colectiva. In favoarea PD si a lui Traian Basescu.
Un lider adevarat atrage si formeaza lideri. Un lider slab se teme de concurenta si face totul ca sa-si elimine potentialii competitori. Din acest punct de vedere, Mircea Geoana seamana cu Traian Basescu. In ciuda aparentelor si a propagandei, Basescu e un lider la fel de slab ca Mircea Geoana. Daca nu ar avea un intreg aparat si structurile in spate, Traian Basescu n-ar fi departe de "prostanac", mai ales ca e si necontrolat. Ei se aseamana perfect in privinta setei de putere, si a urii fata de oricine si orice le-ar sta in calea intereselor personale.
Traian Basescu i-a distrus pe liderii PD, deveniti telecomenzi prezidentiale. Partid gonflabil, PD depinde in exclusivitate de cota de popularitate a presedintelui Basescu. Mircea Geoana ii distruge pe liderii PSD, din pacate, inclusiv pe Cristian Diaconescu, devenit un pachet de nervi. PSD e in prag de explozie. Iar PD mocneste. Liderii ambelor partide recurg la masuri disperate de intimidare, prin excluderea mintilor lucide care s-au opus motiunii de cenzura. Dar revolta nu va mai putea fi mult timp reprimata. Mai multi din PD au inteles ca Traian Basescu nu le aduce decat un serviciu de moment si un prejudiciu pe viitor. La fel cum foarte multi pesedisti au inteles ca, obsedat de putere, Mircea Geoana transforma PSD intr-o clona a PD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.