Maestrul Lupescu a lucrat timp de 34 de ani la Opera Romana, unde a realizat peste doua sute de spectacole.

Renumitul regizor de opera a murit joi, la virsta de 80 de ani, in urma unei congestii cerebrale. Fiul lui Avram Wolfsohn, cunoscut cantor la Sinagoga Mare din Bucuresti, Hero Lupescu a terminat cursurile Facultatii de Regie din cadrul Institutului de Arta Teatrala "Lunacearski" din Moscova si a debutat pe scena Operei Romane din Bucuresti in 1956, cu spectacolul "Tosca", de Puccini. Ultima sa premiera la aceeasi Opera bucuresteana a fost "Boema", in 1993, insa a regizat spectacole si pe alte scene, precum Opera din Sarajevo sau cea din Ankara.

A fost un regizor cu o viziune moderna asupra spectacolului de opera, uneori chiar avangardista, infruntind riscul de a fi criticat sau controversat. Prin anii 70 a montat spectacolul "Traviata in blugi", la Craiova, iar la Conservatorul din Bucuresti a regizat un "Don Pasquale" foarte indraznet.

Hero Lupescu este laureat al unor premii importante, intre care Premiul criticii muzicale "Mihail Jora". In 1989, regele Hassan al Marocului i-a conferit distinctia "Legiunea de Onoare". Regizarea spectacolului de deschidere a celei de-a XXV-a editii a Jocurilor Olimpice, organizate in Spania, in 1992, i-a adus Premiul Olimpic Colanul de Argint. In anul 2001, a fost decorat cu Ordinul "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler.

Duminica, 7 octombrie, trupul neinsufletit al artistului se va afla, intre orele 10.00 si 14.00, in foaierul Operei Nationale din Bucuresti, pentru ca admiratorii si prietenii sa-si poata lua ramas bun. In aceeasi zi, la cimitirul Filantropia din Capitala va avea loc inmormintarea cu onoruri militare, dupa cum cere protocolul in cazul unui Cavaler al Ordinului "Steaua Romaniei".