In perioada 3 octombrie 2007 - 3 februarie 2008, Romania participa pentru prima data la festivalul Europalia. Manifestare organizata odata la doi ani, Europalia este festivalul de cea mai mare anvergura la Bruxelles. Europalia invita cate o tara p
In perioada 3 octombrie 2007 - 3 februarie 2008, Romania participa pentru prima data la festivalul Europalia. Manifestare organizata odata la doi ani, Europalia este festivalul de cea mai mare anvergura la Bruxelles. Europalia invita cate o tara partenera. Printre tarile recent participante se numara Rusia, Bulgaria, Italia.
Anul acesta, pentru celebrarea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, Europalia a invitat cele 27 de state membre, care, impreuna, sa ofere o imagine globala a istoriei si contemporaneitatii artei europene. Romania se afla in prim-planul editiei Europalia Europa 2007, concertul de deschidere de pe data de 3 octombrie fiind oferit de Romania si Bulgaria prin Filarmonica George Enescu si Corul Mixt al Radioului Bulgar sub bagheta dirijorului Horia Andreescu.
Programul comun al Europalia mai cuprinde, ca elemente romanesti, participarea cu lucrari la expozitia principala "Le Grand Atelier" si cele patru expozitii conexe acesteia, curatorul roman fiind Ruxandra Theodorescu, director al MNAR.
De asemenea, in cadrul programului comun, Romania participa la programul Agorafolly, care reuneste 27 de tineri artisti plastici europeni, fiecare avand libertatea sa creeze o opera temporara urbana intr-un spatiu public din Bruxelles, prin artistul roman Virgil Scripcariu. Acesta va expune la Bruxelles in Place de Samedi in perioda 13 octombrie - 9 decembrie 2007. Artistul Dan Puric este prezent in filmul documentar "27x27x27", produs in cadrul Festivalului Europalia, film care exploreaza contributiile marilor artisti la cultura comuna a continentului. Romania va mai fi prezenta cu spectacole de jazz (Anca Parghel, Florin Niculescu, Harry Tavitian, Garbis Dedeian), teatru (Electra, teatrul Radu Stanca din Sibiu) si film. Filmele proiectate la Bruxelles si Anvers apartin regizorilor: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Radu Mihaileanu, Radu Gabrea, Nae Caranfil, Ruxandra Zenide, Catalin Mitulescu, Tudor Giurgiu, Mircea Daneliuc, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu. (M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.