Exista un trend in distributiile filmelor hollywoodiene despre care sefii studiourilor refuza sa vorbeasca. Este vorba despre prezenta afroamericanelor in rolul de „best friend" al eroinei caucaziene.Alicia Keys se afla la primul rol de
„cea mai buna prietena afroamericana" In lungmetrajul „The Nanny Diaries", Scarlett Johansson a inregistrat o premiera, mai precis una care o integreaza in categoria din care fac deja parte Jennifer Garner, Anne Hathaway, Sandra Bullock, Calista Flockhart, Katie Holmes si Jennifer Love Hewitt, potrivit publicatiei ,,Los Angeles Times’’. Toate aceste „prim-balerine" ale Hollywoodului au cel putin o experienta in comun: fiecare a interpretat un rol de eroina dotata cu o „cea mai buna prietena" afroamericana (CBPAA). Reteta e recurenta in filme - vezi „Diavolul se imbraca de la Prada" -, dar nici serialele nu se rusineaza sa o adopte, exemple notabile fiind „Alias", „Ally McBeal" si „Felicity". Citeva caracteristici sint necesare pentru a fi o CBPAA in toata puterea cuvintului: frumoasa foc, independenta la maximum, loiala in aceeasi masura si femeie de succes. Lucreaza sau traieste pe linga casa eroinei, dar nu o inoportuneaza cu prezenta constanta: este acolo doar cind ea trebuie sa aiba un companion pentru ingerarea hranei - fie ea diurna sau nocturna - si cind, fireste, trece printr-o criza. O CBPAA sau e celibatara, sau pur si simplu nu se alege cu relatii serioase, dar oricum e bine „lumita", alegind perfect momentul in care sa ii faca morala, sa o previna ori sa o consoleze pe eroina alba ca zapada.

Cel mai frecvent, CBPAA este si singurul personaj afroamerican din filmul respectiv. Si situatia acestor personaje stereotipe nu s-a schimbat dupa Oscarul lui Halle Berry, mai mult, actritele care au trecut prin experienta CBPAA arareori se aleg postfactum cu rolul principal.

Rose Catherine Pinkney, fost director la Paramount Studios, pune punctul pe i: „Din punct de vedere istoric, persoanele de culoare au jucat roluri de «ajutoare rationale» ale protagonistilor albi. Iar studiourile nu vor sa procedeze pe invers fata de aceasta tendinta". Stuart Fischoff, profesor emeritus de psihologie a media din cadrul California State University, Los Angeles, ii sustine opinia lui Pinkney, afirmind ca acesta „este un stereotip care se afla in circulatie de mult. Negrii sint vazuti ca fiind mai directi, asa ca pot vorbi cu mai multa autoritate si pot da mai multe informatii".

O data cu lungmetrajul „The Nanny Diaries", muziciana Alicia Keys debuteaza in selecta categorie a CBPAA care le include deja pe Tracie Thoms, Wanda Sykes, Nia Long, Brandy, Merrin Dungey, Audra McDonald, Regina King, Stacey Dash si Lisa Nicole Carson. Cum era de asteptat, producatorul filmului se face ca nu vede: „Se intimpla ca Alicia Keys sa fie afroamericana. Cintareata a venit si a interpretat minunat rolul, si asta e tot".

Kevin Spacey e al treilea actor hollywoodian care se da cu Chavez, pe www.cotidianul.ro/select