Se lanseaza o galaxie de lumi virtuale! Numai ca, de aceasta data, utilizatorul isi va crea propriul univers. In care se va simti ca acasa.

Platforme precum Second Life vor ramine "de laborator" in momentul in care utilizatorii vor put
Se lanseaza o galaxie de lumi virtuale! Numai ca, de aceasta data, utilizatorul isi va crea propriul univers. In care se va simti ca acasa.

Platforme precum Second Life vor ramine "de laborator" in momentul in care utilizatorii vor putea, gratuit si fara sa aiba habar de informatica, sa-si creeze singuri propriile universuri virtuale, sa-si cheme prietenii in vizita si sa editeze linkuri intre aceste lumi. Cory Doctorow, unul dintre evanghelistii pasionati ai Creative Commons, se afla printre consilierii unuia dintre proiectele online cele mai vizionare in momentul de fata: Metaplace. In timp ce socializarea prin retele virtuale se extinde pe platforme mobile si devine cultura de masa, se pregateste, pe tacute, trecerea spre urmatoarea etapa a virtualizarii. Metaplace, aflat in momentul de fata in stadiu "alpha", nefiind inca deschis marelui public, promite un univers de universuri online.

Motoul lor sustine ca oricine va putea sa-si construiasca propriul univers 3D, perfect functional si operabil prin browser. Punctul forte al acestei platforme il constituie accesibilitatea si usurinta cu care se pot construi aceste platforme. "Vrem sa democratizam lumile virtuale si sa le punem la indemina oricui", a spus Raph Koster, fondatorul companiei Areae ("multe locuri", lat.), inventatorul si managerul Metaplace, fost CCO la Sony Online Entertainment. "Poti sa intri pe site si, cu un singur click, ai o lume virtuala functionala, care suporta mai multi utilizatori, in doar 30 de secunde", a completat el. Metaplace este asemanatoare celorlalte lumi virtuale, ca Second Life sau Entropia Universe, si jocurilor, precum World of Warcraft, fiind din aceeasi clasa, a MMORPG-urilor. Trebuie insa sa instalezi un program sau sa joci un joc pentru a le accesa, si universurile nu sint interconectabile. Aparitia unor unelte 3D, la propriu, la indemina virtuala a utilizatorului casnic, cel care produce si care traficheaza majoritatea continutului media in momentul de fata pe Internet, poate schimba radical statisticile de marketing si obiceiurile online.

Metaplace este in intregime online si permite crearea de conexiuni intre mai multe lumi. Fiecare astfel de univers virtual poate fi vazut ca o pagina de web in care fiecare item este un link. Utilizatorii au la indemina diferite metode de a-si construi propriile lumi. Cei care nu au cunostinte de programare pot folosi interfata grafica si pot alege universuri dintr-un numar de sabloane, cum ar fi un magazin, un puzzle sau o lume creata de un alt utilizator, daca locuintele virtuale vor intra la Creative Commons, putind fi clonate. Limbajul de programare folosit este "platforma agnostica", ceea ce inseamna ca poate rula la fel de bine pe un computer ultraperformant sau pe un dispozitiv mobil.

Raph Koster vede Metaplace ca pe un spatiu al diversitatii in care fiecare lume virtuala creata "in browser" functioneaza ca un server, scripturile permitind obiectelor create sa transmita feed-uri de activitate. Chiar daca acest tip de interactiune cu virtualul nu va deveni prea curind cultura de masa, schimbarile sociale care vor aparea vor depasi ca importanta liberalizarea media produsa de fenomene sociale cum ar fi MySpace sau YouTube. Metaplace face parte din generatia urmatoare de platforme online, care va permite internautilor sa isi construiasca, gratuit si doar din clickuri de mouse, o prezenta virtuala care sa poata evolua, in timp, intr-o interfata media. Intilnirile noastre nu vor mai fi impanate cu semne primitive precum =)), ;) sau :D-uri, ci cu zimbete de avatar. Fiecare din pragul lumii lui virtuale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.