Suplimentul „Geekipedia", editat de revista americana „Wired", si-a cistigat pe buna dreptate popularitatea printre bloggeri si internauti.Geekipedia introduce cititorii in
dedesubturile spatiului virtual Revista americana „Wired" a lansat un supliment de cultura: „Geekipedia". Este o foarte scurta enciclopedie ale carei articole trec in revista multe dintre lucrurile care infierbinta mintile si tastaturile asa-numitilor „geeks". O versiune updatata si foarte la moda a tocilarului, geekul caruia i se adreseaza acest supliment este la curent cu tot ceea ce misca in stiinta, in domeniile computere, stiinta, science-fiction, cultura pop s.a.m.d. Iar „Geekipedia" cuprinde citeva dintre notiunile indispensabile din kitul de supravietuire al unui asemenea personaj. Googleversul, un soi de univers al retelelor acaparate de Google, mobisoadele (emisiuni si filme de citeva minute concepute pentru telefonul mobil), razboaie net-centrice, care folosesc retelele in strategiile militare, sint citeva dintre notiunile pe care autorii suplimentului le definesc. „Geekipedia" nu cuprinde doar informatii legate de ultimele tendinte tehnologice, ci si de ceea ce inseamna lumile virtuale, forme noi de socializare pe care le-a creat aparitia Internetului, sau teoriile stiintifice care au prins foarte bine la public. Apar, de asemenea, personaje precum creatorul serialului „Lost", care a adus recorduri de audienta si a fost unul dintre cele mai downloadate filme de anul trecut, sau Steve Jobs, care la 21 de ani a infiintat Apple.

Cu toate ca articolele sint destul de putine, stilul in care informatia este condensata si umorul cu care sint scrise transforma „Geekipedia" intr-un volum de povestioare despre spatiul virtual, tehnologie sau stiinta. Daca varianta tiparita a fost deja publicata, pentru versiunea online se pot trimite in continuare articole pe care le editeaza redactorii „Wired".

Daca in urma cu citiva ani tocilarul era socotit un outsider, iar in majoritatea filmelor cu adolescenti era folosit mereu ca stereotip al tipului uncool, „geek" fiind un termen peiorativ, in ultima vreme a fost rebranduit. Si inca intr-un mod foarte eficient, raminind tot outsider, dar unul foarte cool de aceasta data. Aceasta tendinta s-a conturat din ce in ce mai bine din momentul in care cultura japoneza a invadat America si Europa cu manga, anime, subculturi care de care mai obscure si, inainte de toate, cu imaginea carismatica a tocilarului japonez (otaku). „Geekipedia" este unul dintre proiectele care promoveaza noua imagine a tocilarului si care incurajeaza o forma alternativa de „a fi tare" sau de „a fi cool".

Cititi ultimele articole oferite de „Geekipedia", pe www.cotidianul.ro/select