Oktoberfest - sarbatoarea bavareza se pregateste de bicentenar
Timp de doua saptamani, Münchenul a devenit capitala europeana a maltului si a hameiului. La Oktoberfest curg rauri de bere. In miezul Oktoberfest si-n miezul orasului, la Marienplatz, un münchenez s-a grabit sa ne devina prieten si ghid de-o zi in cetatea prin gatlejul careia, dupa statistici, curg, in decursul a doua saptamani, peste sase milioane si jumatate de litri de bere. Bere bavareza din cea mai buna. Bauta indeobste in halba de un litru, ne spune Joseph Mayer, "ghidul nostru", imboldindu-ne sa gustam din licoarea care ne lasa o... mustacioara subtire de spuma. Cine tine sa respecte ritualurile impamantenite de 197 de ani nu va bea decat bere la halba - fie ea blonda sau bruna, filtrata sau nefiltrata. Bericile la tap sau la sticla sunt pentru oameni rafinati, e drept, dar "rafinamentul" la Oktoberfest este sa faci fata halbei uriase (destul de grea, dusa la gura cu o singura mana), din sticla groasa, in care lichidul scanteiaza in soare.   SPRE BICENTENAR. Joseph ne mai spune ca desi Oktoberfest s-a tinut prima data in 1810, cu prilejul casatoriei printului mostenitor al Bavariei, Ludwig, manifestarea numara numai 174 de editii. Prima data festivalul a fost anulat la numai patru ani de la infiintare, atunci cand s-a pornit "razboiul napoleonian". (Si iata cum imparatul francez este cel dintai "sabotor" al acestei sarbatori.) Epidemiile de holera sau recesiunile economice s-au numarat si ele printre motivele pentru care festivalul a fost anulat, pentru perioade mai lungi sau mai scurte. Insa Oktoberfest a razbit, spre bucuria fanilor lui (si-ai berii), pregatindu-se incet-incet pentru bicentenar (care promite, in 2010, sa fie o mare sarbatoare europeana).   CENTRE DE INTERES. "Locul traditional pentru desfasurarea Oktoberfest este Theresienwiese (in traducere: pajistea Therezei), iar acest nume il poarta in cinstea sotiei lui Ludwig de Bavaria, Therese von Hildburghausen", ne spune Joseph Mayer. De altfel, ea a fost cea care a ales si denumirea festivalului, care incepea traditional cu o parada militara si o parada a fabricantilor de bere, de la Marienplatz pana catre "pajiste". Astazi, cele doua centre de interes sunt frecventate, in perioada Oktoberfest, de peste 6 milioane de vizitatori, sositi din intreaga lume.   PRODUSE SPECIFICE. Si in vreme ce berariile vand nepretuita licoare aurie, nici celelalte institutii comerciale nu se lasa mai prejos. Magazinele de imbracaminte propun in fiecare an seturi de costume traditionale al caror pret scade, promotional, pe masura ce festivalul se apropie de sfarsit, de la 139 de euro la 99,99 de euro (pentru barbati) si de la 79 de euro la 59,99 de euro (pentru femei). Dupa ce te-ai costumat, te poti aseza linistit la o masa, sa comanzi, pe langa bere, cateva bucate traditionale: jumatati de pasare (pui, rata sau gasca) servite cu "brezel" (sau "brezn", covrigul münchenez) si wursti fierti sau la tava, fierbinti, asezati intr-o chifla calda si condimentati din plin cu mustar. simona.lazar@jurnalul.ro tudor.cires@jurnalul.ro   La Oktoberfest e loc pentru tot si pentru toate. Pe langa traditionala muzica de fanfara, intrepretata de instrumentisti bavarezi, poti intalni, in Marienplatz, artisti veniti din alte colturi de lume, ca de exemplu cei trei instrumentisti din Tibet, care au frapat audienta prin ineditul liniilor melodice. Daca esti pe fuga si n-ai timp sa te asezi la o masa, pentru a-ti savura berea, ai sansa sa ajungi la destinatie cu... autobuzul-bar, unde, pentru un bilet piperat, ce-i drept, poti sa bei si sa calatoresti in acelasi timp. La Oktoberfest e sigur ca nu-ti va lipsi nici o clipa bunadispozitie!