Circul de pe scena politica s-a imbogatit cu un reality-show: "Big Brother"

Miercuri, la motiune, in Parlamentul Romaniei s-a (mai) inregistrat o premiera. Doi cameramani, care nu se deosebeau cu nimic de cei care fac un ban in plus, s
Circul de pe scena politica s-a imbogatit cu un reality-show: "Big Brother"

Miercuri, la motiune, in Parlamentul Romaniei s-a (mai) inregistrat o premiera. Doi cameramani, care nu se deosebeau cu nimic de cei care fac un ban in plus, simbata, la nuntile de cartier, filmau de zor cum voteaza parlamentari PD si PSD. Din pacate nu stiu cine din PD si PSD a avut "stralucita" idee de a transforma exercitiul democratic al propriilor senatori si deputati intr-un veritabil "Big Brother".

Stiu insa ca urmasii democrati si social democrati ai unor personaje orweliene, au incalcat, cu buna stiinta, o serie de principii morale si legale. Spionarea pe fata a colegilor, lipsa de incredere manifestata de lideri fata de "subalterni" - partea morala a chestiunii - se traduc printr-un singur cuvint: discreditare. A ambelor parti: cei filmati si cei care s-au ocupat de "regie". Iar discreditarea atrage dupa sine grave probleme de imagine.

In zona de legalitate, spionarea modului de votare intra in coliziune cu regulamentele parlamentare si chiar cu Constitutia. Lucrurile sint clare: fiind vorba de vot secret, dreptul la "intimitate" al parlamentarului trebuia respectat. Mai mult, legea fundamentala prevede ca mandatul unui parlamentar nu este unul imperativ, ceea ce inseamna ca el nu poate fi obligat de cineva cum sa voteze. (Ca aceste prevederi protejeaza doar alesul, nu si cetateanul-alegator, este o alta poveste, dar buna, rea, legea trebuie respectata.) Evident, nimeni nu va fi tras la raspundere pentru faptul ca a dirijat o incalcare a legii. Dar cu asa ceva deja sintem obisnuiti in Romania zilelor noastre.

Nu numai vatafii - pentru ca numai asa ii pot denumi pe cei care au ordonat filmarile - din PD si PSD au trecut cu vederea spiritul legii, ci chiar si cei doi copresedinti de sedinta, Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu. Ei trebuiau sa opreasca votarea si sa-i evacueze pe cameramanii de partid. Pentru simplul motiv ca acestia NU aveau dreptul sa se afle in sala de sedinta, neavind calitatea de parlamentar, ziarist acreditat, functionar parlamentar special sau membru al Guvernului. Daca Nicolae Vacaroiu poate avea interesul sa treaca cu vederea prezenta intrusilor, totusi nu inteleg de ce "vigilentul" (conform declaratiilor anterioare votarii) Bogdan Olteanu nu a schitat nici un gest.

Ar mai fi ceva de spus aici. Ma asteptam ca acei 30-40 de parlamentari care la fiecare inceput de sesiune propun restrictii pentru presa - concret, interzicerea accesului fotoreporterilor si cameramanilor in sala de sedinta - sa ceara evacuarea cameramanilor fara ecuson. Asteptare zadarnica. Pentru ei, "cameramanii de partid" nu era periculosi, deoarece nu aveau si misiunea de a-i filma pe alesii preocupati de sudoku, de studierea "fetei de la pagina 3" (sau 5) sau de cu totul alte lucruri decit cele parlamentare. Una peste alta, "Big Brother"-ul de miercuri s-a incadrat de minune in circul politic al ultimelor doua luni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.