Incalcarea legii si minciunile pe banda rulanta au devenit o rutina pentru presedintele Traian Basescu. De asemenea, seful statului calca in picioare, ori de cate ori are ocazia, toate legile Romaniei. La fel s-a intamplat si la sfarsitul lunii se
Incalcarea legii si minciunile pe banda rulanta au devenit o rutina pentru presedintele Traian Basescu. De asemenea, seful statului calca in picioare, ori de cate ori are ocazia, toate legile Romaniei. La fel s-a intamplat si la sfarsitul lunii septembrie, atunci cand Basescu a descins in Piata Universitatii pentru a-si da raportul in fata romanilor. Chipurile pentru a-si respecta promisiunea facuta imediat dupa referendumul din 19 mai.
Atunci Traian Basescu declara ca o data la trei luni va veni in Piata Universitatii pentru raportul presedintelui in fata romanilor. Dupa cum se stie, pe 29 septembrie, in fata Teatrului National a avut loc un spectacol dedicat pensionarilor organizat de un ONG obedient presedintelui. Este vorba despre Asociatia pentru Initiativa Civica, cea care i-a organizat cuvantarile lui Basescu in perioada in care acesta a fost suspendat din functie. La manifestarea de "sunet si lumini" dedicata Zilei pensionarilor si-a facut aparitia, la orele serii, si seful statului. Care cu cateva zile inainte anuntase ca va veni in Piata Universitatii pentru a-si prezenta raportul. Acesta a vorbit pret de cateva minute in fata a aproximativ 1500 de oameni, neprezentandu-si insa raportul, ci tinand doar un simplu discurs politic si electoral.
In mod cu totul inexplicabil, s-a acreditat ideea ca Traian Basescu a fost invitat de catre organizatorii spectacolului. Lucrurile nu stau insa deloc asa. Seful statului nu a fost invitat de catre Asociatia pentru Initiativa Civica la Ziua Pensionarilor. Lucru recunoscut chiar de catre Basescu. "Este o coincidenta ca a fost un spectacol aici in seara asta. De altfel, de-asta am si intarziat", a spus presedintele.
In cererea adresata de Asociatia pentru Initiativa Civica Secretariatului General al Primariei Capitalei se precizeaza clar faptul ca manifestarea are ca scop sarbatorirea printr-un spectacol a Zilei Pensionarilor. Nicidecum o manifestare la care presedintele trebuia sa-si prezinte raportul.
Cu toate acestea, el s-a urcat pe scena si a tinut o cuvantare celor 1500 de simpatizanti, marea lor majoritate tineri, nicidecum pensionari. In conditiile in care acesta nu era invitat la spectacolul din fata Teatrului National, este cat se poate de evident ca Traian Basescu a participat la un miting electoral. O manifestatie total diferita fata de asa-zisul spectacol dedicat pensionarilor, pentru care trebuia sa aiba autorizatie. Totusi, potrivit unor angajati ai municipalitatii, institutia prezidentiala nu a facut nici o cerere si nu a incheiat un astfel de protocol pentru evenimentul la care presedintele trebuia sa-si prezinte raportul in fata natiunii. De altfel, nici nu ar fi fost posibila autorizarea mitingului electoral intrucat pe esplanada din fata Teatrului National exista o aprobare data ONG-ului care organizase spectacolul. Legea prevede clar ca pentru acelasi amplasament nu se pot da concomitent doua autorizatii. Dovada e faptul ca membrii PNTCD si fostul presedinte Emil Constantinescu nu au primit dreptul de a manifesta in acel loc - esplanada Teatrului National, tocmai in baza respectivei legi.
Prea multi conservatori
In mod normal, o institutie, asociatie sau oricine care organizeaza un eveniment ce urmeaza a se desfasura pe spatiul public este obligatoriu sa faca o cerere de eliberare a autorizatiei adresata primariei. In cazul de fata, Primaria Capitalei. In banala solicitare se mentioneaza ziua, intervalul orar in care va avea loc manifestarea si numarul estimativ de persoane care se anticipeaza ca vor participa la eveniment. Numarul estimativ este necesar pentru a se sti daca este nevoie de oprirea circulatiei rutiere. Respectiva cerere intra apoi in mai multe comisii (comisia tehnica, comisia de circulatie etc), iar dupa ce acestea isi dau avizul (care este consultativ) ea este aprobata de primar. Ulterior, se incheie un protocol intre organizatorii evenimentului si membrii comisiei tehnice (printre acestia aflandu-se reprezentanti ai Jandarmeriei, Politiei, directiilor din Primarie). Astfel ar fi trebuit sa procedeze si institutia prezidentiala pentru ca Traian Basescu sa poata vorbi, in conditii legale, in fata simpatizantilor sai.
Daca presedintelui Traian Basescu i se permite orice, nu la fel stau lucrurile cu adversarii sai politici. Spre exemplu, Partidul Conservator a solicitat organizarea unei manifestatii duminica 7 octombrie in zona Cotroceni. Desi conservatorii mizau pe 1000 - 1500 de participanti, acestora li s-a limitat numarul de persoane la 300 pe motiv ca nu se poate opri circulatia in zona. Practic, se poate vorbi in acest caz de o evidenta ingradire a dreptului la libera exprimare. Mai mult, decizia primariei este cat se poate de absurda intrucat nimeni nu isi poate asuma responsabilitatea, ca organizator, de a numara fix 300 de oameni si pe restul sa ii trimiti acasa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.