Cea de-a doua editie a Festivalului International de Animatie, "Anim’est", care are loc la Bucuresti intre 5 si 14 octombrie, s-a deschis vineri seara la Sala Elvira Popescu cu lungmetrajul de animatie "Arthur si minimosii" realizat de Luc Besson.

Anim’est are, incepind cu aceasta editie, cinci sectiuni competitive: lungmetraj, scurtmetraj, scurtmetraj romanesc, scurtmetraje create de studenti si sectiunea videoclip&advertising. Pentru sectiunile de lungmetraj si scurtmetraj, juriul este format din animatorii Radu Igazsag din Romania, Emilio de la Rosa din Spania si Sebastien Laudenbach din Franta.

Din juriul sectiunilor de scurtmetraj romanesc, scurtmetraj studentesc, videoclip&advertising fac parte animatorii Mihai Badica si Dragos Iuga si jurnalistul Cristi Marculescu. Pe linga cele patru titluri care candideaza la categoria cel mai bun lungmetraj ("Blood Tea and Red String", SUA, 2005), "O noapte intr-un oras", Cehia, 2007 "U, Unicornul", Franta, 2006 si "Lotte din Gadgetville", Estonia, 2006), piesele de rezistenta din competitia festivalului se afla la categoria scurtmetraj. Se vor proiecta si vor concura cu alte 44 de scurtmetraje cele mai recente animatii ale celebrilor creatori Bill Plympton (prezent aici cu „Everything will be ok"), Don Hertzfeldt („Shuteye Hotel") sau Konstantin Bronzit („Lavatory Lovestory").

25 de scurtmetraje romanesti ale celor mai apreciati animatori romani vor demonstra ca animatia romaneasca e pe cale sa se reinventeze.

O dare de seama despre animatia romaneasca o vor da si clipurile care vor fi prezentate in cadrul sectiunii „videoclip&advertising". Printre cele 18 clipuri din competitie vor concura din partea Romaniei studioul independent Videorgy („Copiii sirenelor", clip realizat pentru Loredana Groza), si Catala („Smoke flow", clip realizat pentru Cheloo).

Anim’est isi va premia cistigatorii in seara de 13 octombrie. Premiul cel mare si Trofeul Anim’est va fi de 1.500 de euro, premiile pentru cel mai bun lungmetraj si pentru cel mai bun scurtmetraj vor fi in valoare de 800 de euro, fiecare, iar cele pentru cel mai bun film studentesc, cel mai bun videoclip si cel mai bun film romanesc, in valoare de 500 de euro. Pe linga acestea va fi acordat si un premiu al publicului.