La sesizarea distribuitorilor de centrale termice, Consiliul Concurentei investigheaza zece Consilii Locale pentru abuz de pozitie dominanta.

Consiliul Concurentei are in desfasurare o ancheta ce vizeaza posibile incalcari ale legii de catre zece distribuitori de energie termica si tot atitea Consilii Locale. ,,Luam in calcul posibile incalcari ale art. 6 din Legea concurentei de catre societatile comerciale care produc si distribuie energie termica si apa calda, precum si posibila incalcare a art. 9 de catre Consiliile Locale orasenesti si municipale", ne-a spus Simona Barbu, purtatorul de cuvint al institutiei de reglementare in domeniul concurentei. Mai precis, centralistii acuza distribuitorii ca au ingreunat procesul de debransare de la reteaua publica de termoficare ajutati si de catre Consiliile Locale. Este vorba despre producatorii de energie termica si despre Consiliile Locale din Bacau (CET Bacau), Galati (Apaterm), Timisoara (Colterm), Braila (CET), Bucuresti (RADET), Onesti (Termon), Iasi (CET), Buzau (RAM), Focsani (ENET) si Tirgu-Mures (Energomur).

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice din Romania, autoarea sesizarii, a mai facut astfel de reclamatii incepind cu 2005. „Reclamatiile se refera la conditiile birocratice aberante cerute proprietarilor de apartamente care doresc sa se debranseze de la sistemele centralizate de furnizare a agentului termic si a apei calde menajere", spune Sever Scarlat, directorul unuia dintre cei mai importanti importatori de centrale termice din Romania, Baxi. Potrivit acestuia, distribuitorii ar fi avut „cerinte aberante" precum acordul tuturor vecinilor, acordul Adunarii Generale a asociatiei de proprietari sau documentarea tehnica a debransarii care sa cuprinda planurile de instalatii ale intregului condominiu (bloc).