Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din Romania (UCDMR) protesteaza fata de proiectul noii legi a invatamantului si considera ca fiind nedidactic si nestiintific faptul ca limba romana sa fie socotita limba materna a tuturor comunitatilor etnice din
Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din Romania (UCDMR) protesteaza fata de proiectul noii legi a invatamantului si considera ca fiind nedidactic si nestiintific faptul ca limba romana sa fie socotita limba materna a tuturor comunitatilor etnice din Romania, desconsiderand faptul ca fiecare limba este o entitate suverana cu structura gramaticala si fondul principal lexical autonom. Astfel, UCDMR propune ca denumirea limbii romane ca disciplina scolara sa fie limba romana nematerna.

Proiectul noii legi a invatamantului preuniversitar a generat nemultumiri in randul membrilor UCDMR. Presedintele uniunii, Lászlófy Pál István (foto), ne-a declarat: „Parcurgand textul proiectului de lege si comparand cu cel anterior (Legea 84/1995) constatam cu stupoare niste regrese, ciontiri si minusuri pe care le consideram discriminatorii in cazul invatamantului organizat si desfasurat in limba minoritatilor, in cazul nostru in limba maghiara. Ba, mai mult, nu este numai discriminatoriu acest text la adresa invatamantului minoritar, ci contravine unor principii juridice europene, i n sensul ca retrage anumite drepturi deja acordate“.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.