Rezistenta premierului rezida in faptul ca el mentine unit si motivat PNL, partidul care, prin insasi doctrina lui liberala, cuprinde personalitatile cele mai independente in gandire si optiune, dintre toate partidele. Personalitati care isi apara pr
Rezistenta premierului rezida in faptul ca el mentine unit si motivat PNL, partidul care, prin insasi doctrina lui liberala, cuprinde personalitatile cele mai independente in gandire si optiune, dintre toate partidele. Personalitati care isi apara prin definitie tocmai gandirea pe cont propriu. Individualismul ca principiu de decizie si actiune.
Reusita remarcabila de a mentine in mod natural PNL unit si motivat are cateva explicatii simple. Si pe cat de simple, pe atat de eficiente. Calin Popescu Tariceanu este el insusi un liberal autentic. Dintre membrii refondatori ai PNL. Escapadele lui politice impreuna cu Dinu Patriciu - desi initial au putut parea condamnabile - au fost motivate de respingerea politicianismului in favoarea pragmatismului. Fapt pe care domnul Campeanu si l-a asumat peste ani, la reunirea factiunilor liberale in PNL. Dovada ca sustine ferm Guvernul Tariceanu.
Unitatea PNL din mandatul actual se trage si din experienta lui Calin Tariceanu de fost disident. El stie ca pe liberali nu-i convingi decat daca nu-i constrangi. Si nu-i convingi decat daca se lasa convinsi. Si nu se lasa convinsi decat daca sunt convinsi ca le reprezinti interesele.
Interesele politice fundamentale ale PNL sunt pastrarea identitatii, si insubordonarea fata de alte partide si personalitati politice. Interesele electorale sunt pastrarea si consolidarea electoratului de dreapta, si extinderea bazinului electoral printr-o politica inteligenta de aliante: urmatoarea misiune a liderului PNL. Cand l-a numit prim-ministru, pentru ca liberalul e simpatic si cumsecade, presedintele Basescu l-a crezut pe amicul Tariceanu un fraier dispus sa-si sacrifice partidul istoric de dragul intereselor efemere. Si-a luat teapa.
Calin Tariceanu a inceput lustratia cu propriul partid. El a defesenizat PNL, adica l-a decontaminat de personaje dependente de vechiul regim si de loaze (termen romanesc mai plastic pentru loseri de tineri). PNL s-a lustrat renuntand la oportunisti si strategi de conjuncturi, aflati acum in grupusculul PLD. Tariceanu a refuzat sa-si dea partidul la topit in retorta lui Basescu, din care sa rezulte o falsa dreapta, la remorca PD. Scopul era distrugerea PNL. O dovedeste clar faptul ca PLD nu mai pomeneste de nici o fuziune cu PD, pe care inainte toti servitorii presedintelui Basescu o sustineau neobosit. Rolul lor actual e sa paraziteze electoral PNL. Dupa europarlamentare, PLD va disparea.
O alta explicatie a unitatii cu care PNL isi sustine presedintele-premier este calitatea lui de lider. Liderul autentic favorizeaza alti lideri. PNL are cele mai puternice personalitati politice din Romania. Lideri precum Crin Antonescu, Ludovic Orban, Relu Fenechiu, Bogdan Olteanu, Norica Nicolai, Victor Paul Dobre, Ilie Bolojan, Adrian Miutescu, Varujan Vosganian, Paul Pacuraru, Dan Radu Rusanu - si sunt doar cateva nume - ar putea fi presedinti ai partidului, iar acest fapt nu-l crispeaza pe actualul presedinte Calin Tariceanu. Dimpotriva, il reconforteaza. Un partid puternic este un partid cu personalitati puternice. Iar masura liderului este data de forta colegilor din echipa conducatoare. Pe cand Traian Basescu distruge orice concurenta, in primul rand din PD. Ca dovada, ce-a facut din Boc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.