Iesit in extremis din clinciul motiunii de cenzura, salvat de jocurile de culise ale unor parlamentari, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu cauta sustinere in exterior. Nu de alta, dar actualul guvern risca sa ramana cu proiectul Bugetului de Sta
Iesit in extremis din clinciul motiunii de cenzura, salvat de jocurile de culise ale unor parlamentari, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu cauta sustinere in exterior. Nu de alta, dar actualul guvern risca sa ramana cu proiectul Bugetului de Stat pentru anul viitor in brate. Mai rau, poate intra in Parlament cu un buget si de acolo sa iasa cu altul, masacrat la masa intereselor de partid. Mai ales acum, cand neinspiratul Mircea Geoana anunta ca va pune tunurile pe buget pentru a mai atenua impactul esecului de miercuri. Solutii prea multe nu are Tariceanu. Reintoarcerea la popor ii este cea mai la indemana. Pacat ca o astfel de actiune, normala si mai ales stabilita prin lege, este anuntata acum cu un aer reformator. Premierul le-a cerut ministrilor sai sa-si aduca aminte ca in Romania mai exista patronate si sindicate reunite in institutia Dialogului Social. Asa ca, urgent, acestia, cu proiectul de buget sub brat, va trebui sa bata la usa celor numiti pe la diverse reuniuni ca parteneri sociali. Mesajul primului-ministru este mobilizator. Revolutionar chiar. "Vreau sa va rog sa va duceti si sa prezentati bugetul conform obligatiilor pe care le avem in CES, vreau sa inceapa niste dezbateri profunde pe acest subiect si va trebui sa promovam acest subiect, dupa cum va trebui sa gasim si sustinerea necesara in Parlament pentru ca acest buget sa treaca. Vreau sa subliniez ca nu este bugetul Guvernului Romaniei, nici al lui Tariceanu, nici al lui Vosganian, este bugetul Romaniei, dupa care Romania se dezvolta, dupa care Romania isi realizeaza proiectele, nu e nici bugetul vreunui partid politic. Sa fie foarte clar inteles acest lucru", le-a spus Tariceanu ministrilor. Probabil ca ministrii pricep despre ce este vorba. Ramane de vazut daca acel mult promis dialog social destinat consultarilor cu reprezentantii organizatiilor patronale si ale celor patronale va fi unul real, si nu doar bifarea unei actiuni de imagine care sa apere guvernul de sarja parlamentara impotriva bugetului. "Bugetul nu este al unui partid, ci este al Romaniei" - ar fi un tip de discurs in Parlament. Adica parlamentarii care nu doresc sa voteze bugetul de fapt voteaza impotriva poporului care, nu este asa, a fost consultat cu privire la acest document important.
Ce nu inteleg politicienii in acest caz? Consultarea partenerilor sociali, atunci cand urmeaza a fi adoptate legi importante, nu ar trebui sa fie redescoperita ori de cate ori ei, politicienii au probleme de sustinere. Sindicatele si Patronatele nu sunt mantale pentru vreme rea. Dialogul trebuie sa fie unul real, si nu mimat. Spunem aceasta deoarece in repetate randuri partenerii de dialog social au fost mintiti si folositi. Toate partidele aflate la guvernare au procedat in acest fel. Guvernul Tariceanu nu a facut exceptie. Sa nu uitam anul 2005, cand acelasi premier i-a convocat la Snagov pe liderii organizatiilor patronale si sindicale pentru, chipurile, a se consulta cu acestia pe tema proiectului de buget. Rezultatul de atunci? In cadrul intalnirii din data de 21 septembrie, primul-ministru a promis partenerilor sociali ca vor fi consultati in privinta Bugetului 2006 si a politicii salariale inainte ca actul normativ sa fie aprobat de Guvern. In realitate, nu s-a intamplat acest lucru, proiectul Legii Bugetului de Stat, primind aprobarea Guvernului, a fost trimis Parlamentului, fara sa fie discutat mai intai de partenerii sociali in cadrul Consiliului Economic si Social, asa cum prevede legea CES. Atat sindicatele, cat si patronatele s-au revoltat condamnand politica de dispret fata de partenerii sociali. Asa stand lucrurile, actuala actiune declansata de premier sufera tocmai la capitolul credibilitate. De aceasta data, pentru a fi sustinut, va trebui ca in bugetul de stat ce va fi inaintat Parlamentului sa se regaseasca si propunerile sindicatelor si patronatelor. Altfel, "reintoarcerea la popor" va fi o noua pacaleala din care nimeni nu castiga.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.