Instalarea oficiala a noului sef al Politiei Romane, chestorul Gheorghe Popa, readuce in discutie problemele si deficientele existente in acest moment in cadrul acestei structuri. Desi institutia se confrunta cu mai multe probleme, Popa se declara
Instalarea oficiala a noului sef al Politiei Romane, chestorul Gheorghe Popa, readuce in discutie problemele si deficientele existente in acest moment in cadrul acestei structuri. Desi institutia se confrunta cu mai multe probleme, Popa se declara optimist si crede ca le va rezolva. ZIUA prezinta principalele probleme care pun in pericol siguranta cetateanului. Acestea sunt traficul de droguri, de persoane, copiii disparuti, siguranta rutiera, spaga luata de unii politisti, siguranta in scoli, mentalitatea unora dintre oamenii legii. Zone spre care chestorul Popa va trebui sa-si indrepte atentia pentru a gasi o rezolvare, astfel incat aceste infractiuni sa fie mult diminuate.
Afacere profitabila
Una dintre cele mai profitabile afaceri este, in acest moment, traficul de droguri. Un adevarat flagel care tinde sa ia amploare si care, in ultimii ani, a inregistrat o adevarata ascensiune. Romania a fost si ea lovita in plin de acest flagel. In acest moment, in Romania, heroina poate fi cumparata aproape la fiecare colt de strada, iar cocaina in majoritatea cluburilor de lux. Numai in Bucuresti sunt aproximativ 24.000 de consumatori de heroina. Iar numarul lor poate creste. Grav este insa ca tara noastra a devenit o adevarata piata de desfacere. Stadiul de tara de tranzit al drogurilor a fost depasit demult. Piata stupefiantelor in Romania s-a stabilizat. Cu cerere si oferta. Cu preturi bine stabilite.
Si problema disparitiilor de copii tinde sa devina un fenomen, acestea inmultindu-se de la an la an. Daca in anul 2006 au disparut circa 1400 de copii, de la inceputul acestui an au fost anuntate peste 2000 de disparitii. Grav este faptul ca acesti minori pot ajunge pe mana traficantilor de carne vie, a traficantilor de organe sau a proxenetilor. Zeci de mii de persoane sunt traficate anual din tari din centrul si estul Europei, printre care si Romania, catre state vestice. Mii de tinere, multe dintre ele minore, sunt obligate sa se prostitueze. Nici copiii nu lipesesc din acest peisaj. Iar printre cei traficati se pot afla si cei care sunt dati disparuti.
Traficati in Occident
Copiii romani sunt la mare cautare in strainatate, fiind exploatati sexual si folositi la diferite infractiuni, cum ar fi furturile. Astfel, din trafic se produc miliarde in fiecare an, o parte din acestia fiind folositi pentru finantarea crimei organizate. Pe site-ul Politiei Romane au fost publicate pozele a peste 150 de copii care sunt dati in urmarire generala. In evidentele institutiei figureaza 244 de cazuri de minori disparuti inainte de 1 ianuarie 2007, iar in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2007 au disparut 2037 de copii, dintre care au fost gasiti 2013. Mai mult, 24 de copii sunt dati disparuti inainte de 1990.
Mai sunt politisti corupti
Chestorul Gheorghe Popa a lansat un avertisment catre angajatii acestei institutii, cerandu-le sa se gandeasca foarte bine inainte sa ceara sau sa primeasca mita de la cetateni. "As fi absurd sa spun ca in Politie coruptia este zero. Mai sunt inca politisti care nu au inteles mesajul care a fost transmis pana in prezent, dar eu ii atentionez si le sugerez sa se gandeasca bine inainte sa faca un asemenea gest", ne-a declarat seful Politiei Romane. Potrivit acestuia, un alt aspect care ar putea reprezenta o problema pentru politisti este criminalitatea itineranta si migratia de persoane, pentru ca "trebuie sa ne asteptam ca si din celelalte tari, din afara spatiului comunitar, sa vina, sa caute locuri de munca la noi si trebuie sa fim pregatiti pentru aceasta situatie". In acest sens, chestorul va propune infiintarea unor structuri care sa gestioneze aceste aspecte. In ceea ce priveste mentalitatea si pregatirea profesionala a personalului, Popa este de parere ca politistii mai au "foarte mult de facut pentru a gestiona in mod eficient problemele cu care se vor confrunta in teren, pentru a raspunde cu promptitudine la solicitarile cetateanului". La randul sau, ministrul Internelor, Cristian David, a facut referire la necesitatea cresterii gradului de instruire si de dotare a Politiei Romane, spunand ca "este foarte important ca sa diminuam fenomenul delincventei juvenile, al criminalitatii organizate, sa asiguram in scoli acel climat de siguranta, pentru copii si pentru profesori".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.