Modificarea Legii responsabilitatii ministeriale prin OUG este un abuz de putere facut de Chiuariu, pentru a-si bloca dosarul, si de Tariceanu, pentru a-i rasplati pe cei care, prin votul in Parlament, i-au pastrat scaunul de la Palatul Victoria. "Gu
Modificarea Legii responsabilitatii ministeriale prin OUG este un abuz de putere facut de Chiuariu, pentru a-si bloca dosarul, si de Tariceanu, pentru a-i rasplati pe cei care, prin votul in Parlament, i-au pastrat scaunul de la Palatul Victoria. "Guvernul intereselor de grup" a fost pus la zid ieri de Basescu.


Presedintele Basescu a iesit ieri la Cotroceni ca sa infiereze public gestul Cabinetului Tariceanu de a emite o ordonanta de urgenta care modifica legea responsabilitatii ministeriale in sensul schimbarii modului de desemnare a membrilor comisiei speciale de la Cotroceni. Conform OUG, publicata joi seara in MO si, ca atare, producand deja efecte, comisia ar urma sa fie alcatuita din judecatori, numiti pe termen de 3 ani, prin decret prezidential, la propunerea CSM. "S-a profitat de zgomotul din jurul motiunii de cenzura pentru a trece o OUG care are toate elementele unui abuz de putere. Nu am vazut pana acum un guvern care sa sfideze cu mai mare seninatate opinia publica si care sa lucreze mai intens impotriva ideii de justitie decat acest guvern", a tunat Basescu de la Cotroceni.


BENEFICIARI. Seful statului nu a ezitat in a-i nominaliza pe cei direct interesati de aplicarea acestui act normativ: ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, care astfel reuseste sa blocheze activitatea comisiei de la Cotroceni exact cand aceasta urma sa se pronunte in dosarul sau, si premierul Tariceanu, care ii rasplateste astfel pe cei care in Parlament au votat pentru respingerea motiunii de cenzura. "E, fara discutie, o ordonanta promovata in interes personal de Chiuariu. Isi blocheaza propriul dosar si pe cele ale colegilor din Guvern.(a€¦) Guvernul schimba regulile in functie de interesele de grup, si nu de interesul public. (a€¦) Ma intreb daca aceasta OUG nu are legatura cu trocul facut de fostii demnitari cu Guvernul Tariceanu. Se poate lesne banui ca Tariceanu le rasplateste sustinerea prin voturile antimotiune", a aruncat Basescu. Concluzionand ca situatia demonstreaza "serioase derapaje de la democratie", presedintele i-a cerut public premierului "sa reinstaureze starea de democratie".


RÃ…SPUNS. In replica, ministrul Chiuariu s-a declarat intelegator fata de "supararea" presedintelui, caruia, spune el, "i s-a luat jucaria de a suspenda ministrii liberali" si care va fi astfel impiedicat sa aplice "singura lege pe care o cunoaste, legea bunului plac". "Ceea ce-l deranjeaza, de fapt, pe domnul Basescu este ca noua Comisie va fi formata din judecatori independenti si profesionisti si ca nu mai poate face circ, nu mai poate organiza o mascarada, nu mai poate lua masuri abuzive fara sa le justifice in fata opiniei publice", a comentat Chiuariu. Liderul PC, Dan Voiculescu, a precizat la randul sau ca declaratiile sefului statului reprezinta "doar o perdea de fum" care ii "servesc perfect la acoperirea intelegerilor de culise care au avut loc intre PSD si PD inaintea motiunii si, nu in ultimul rand, ajuta la acoperirea unui mare esec personal, faptul ca motiunea a fost respinsa".

Seful PD, Emil Boc, a criticat insa actul normativ si a apreciat ca este anticonstitutional, caci caracterul de urgenta nu se justifica, in timp ce UPSC-ul lui Ioan Talpes a anuntat atacarea la Curtea Constitutionala a ordonantei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.