Virusul H5N1 al gripei aviare a suferit mutatii si se poate transmite mult mai usor la om, desi nu s-a transformat inca intr-o tulpina pandemica, au declarat o serie de experti, citati de Reuters. ALARMA. Modificarile sunt ingrijoratoare, a decla
Virusul H5N1 al gripei aviare a suferit mutatii si se poate transmite mult mai usor la om, desi nu s-a transformat inca intr-o tulpina pandemica, au declarat o serie de experti, citati de Reuters. ALARMA. Modificarile sunt ingrijoratoare, a declarat medicul Yoshihiro Kawaoka, din cadrul Universitatii din Wisconsin-Madison. "Am identificat o modificare specifica ce ar putea facilita dezvoltarea gripei aviare pe tractul respirator superior al omului", a declarat Kawaoka, unul dintre autorii acestui studiu. "Virusurile care circula in Africa si Europa sunt cele mai pasibile de a deveni virusuri umane", a precizat Kawaoka. Mostre recente prelevate de la pasari infectate din Africa si Europa arata ca toate erau purtatoare ale virusului care a suferit mutatii, se arata in raportul prezentat in publicatia PLoS Pathogens. "Nu vreau sa provoc panica in randul populatiei, deoarece ei nu pot face prea multe. In acelasi timp insa este important ca expertii sa inteleaga ce se petrece", a declarat cercetatorul intr-un interviu telefonic. EVOLUTIE. Virusul H5N1 al gripei aviare, manifestat in general la pasari, a infectat din 2003 un numar de 329 de persoane din 12 tari, provocand moartea a 201 dintre acestea. El se transmite foarte greu de la o persoana la alta, insa poate cauza o pandemie in cazul in care va dobandi capacitatea de a se transmite usor.Pasarile au in general o temperatura a corpului de 41 de grade Celsius, iar omul de 37 de grade Celsius. Nasul si gatul omului, organele afectate de obicei de virusurile gripei, au in jur de 33 de grade Celsius. "In general gripa aviara nu are conditii propice de dezvoltare in nasul si gatul omului", a explicat Kawaoka. Aceasta mutatie permite virusului H5N1 sa se dezvolte si in temperaturile mai scazute ale tractului respirator superior la om.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.