Fiindca tot am scris despre femei care au sucit mintile voievozilor, ale regilor, ale marilor personalitati, m-am gindit sa amintesc macar vreo doua-trei nume care le-au sucit mintile cititorilor.

Sint femei fatale, care fac parte din cea mai ciudata categorie, aceea a lipsei de prezenta fizica, femei care nu se vad, dar despre care se vorbeste, care intriga, care sperie sau care fascineaza. Eu doar voi incepe lista.

Ada din „Ada sau ardoarea" a lui Nabokov. O combinatie irezistibila de femeie fatala si de ingenua indragostita. Spre maturitate devine un personaj de o nonsalanta naucitoare, care ajunge, la un moment dat, sa-si impinga sora in bratele iubitului cu zimbetul pe buze. Mai misterioasa de atit ar putea fi doar Clavdia lui Thomas Mann din „Muntele vrajit". Clavdia cea diafana este reprezentata perfect de propria radiografie pe care Castorp o tine linga el. Flirtul straniu in limba franceza are si acum o forta greu de clonat.

Un tip englez este cobaiul lui Andre Breton si al altor suprarealisti exaltati care il indeamna sa faca dragoste legat la ochi cu doua femei, in doua zile diferite. Una dintre ele e frantuzoaica, cealalta englezoaica, iar omul nostru trebuie sa le ghiceasca nationalitatea. Reuseste folosindu-se de un singur amanunt - cind a venit in camera frantuzoaicei ploua si aceasta i-a lins stropii de ploaie de pe obraz. E un personaj feminin efemer dintr-o nuveleta a lui Julian Barnes. Dar cum sa uiti asa ceva?

In literatura romana, femeile sint mai ales alergate, chinuite, violate. Nu-mi iese din minte un personaj feminin din „Bunavestire" a lui Nicolae Breban care este supus unui viol chiar de catre iubitul sau tocmai pentru ca acesta sa se poata elibera de blestemul dragostei. Preda are si el galeria de „scorpii" feminine. Rebreanu are citeva violuri memorabile in care chipul femeii e bine contorsionat.

Toata lumea o pomeneste pe doamna T a lui Camil Petrescu atunci cind e vorba sa dea un exemplu de personaj feminin fermecator. Pe mine ma scot din minti aerele de minorosita ale respectivei. Emilia, actrita ratata, insensibila si cum au mai numit-o cititorii prea vrajiti de frigiditatea doamnei T, in patul careia zace Fred Vasilescu, este memorabila, merita cu adevarat statutul de personaj-legenda.

Cam asta ar fi introducerea in galeria femeilor fatale pe care nu le vom vedea niciodata.