Primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman a criticat sentinta Curtii de Apel Bucuresti care a obligat municipalitatea sa elibereze PUZ-ul pentru ca omul de afaceri Costica Constanda sa ridice un ansamblu de locuinte pe o parte a Parcului Bordei si a a
Primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman a criticat sentinta Curtii de Apel Bucuresti care a obligat municipalitatea sa elibereze PUZ-ul pentru ca omul de afaceri Costica Constanda sa ridice un ansamblu de locuinte pe o parte a Parcului Bordei si a anuntat ca nu va elibera autorizatia de construire.
"Prefer sa imi dau demisia decat sa fiu obligat sa semnez, prin tertipuri judecatoresti, o autorizatie de construire in parcul Bordei. Cu toate spagile pe care le da, Constanda nu va obtine avizele mai devreme de patru luni. Nu cred ca instantele vor apuca sa emita vreo hotarare judecatoreasca in favoarea acestui cetatean, deoarece sper ca Guvernul sa declare terenul de utilitate publica, in vederea expropierii. (...) Voi ataca PUZ-ul in instanta. In acest mod vom apara interesele reale ale bucurestenilor si nu interesele unui om de afaceri", a declarat ieri primarul Andrei Chiliman, intr-o conferinta de presa.
Edilul Sectorului 1 al Capitalei s-a lansat intr-un atac dur la adresa judecatorilor care au dat sentinta favorabila omului de afaceri Costica Costanda. "Nu cunosc studiile de urbanism ale judecatorilor sau metodele prin care instantele obliga autoritati deliberative sa aprobe hotarari cu efect negativ asupra populatiei Capitalei, dar sunt convins ca Legea 215 si alte acte normative vor fi modificate tot in regim de urgenta, in asa fel incat instantele sa nu mai poata judeca decat legalitatea unor acte ale consiliilor locale, si nu oportunitatea lor - pentru ca aici instanta s-a pronuntat pe oportunitate. Eu astept, de altfel, un punct de vedere de la Bruxelles pe aceasta chestiune, tocmai ca sa fundamentez modificarile legislative pe care le voi cere, si sunt curios, pe urma, sa vad ce va face Guvernul Romaniei, ce va face Justitia din Romania, pentru a nu se mai ajunge la aceasta incalcare a puterilor in stat. Daca vreti, este o forma incipienta de dictatura a justitiei asupra unei autoritati a unui stat de drept bazat pe principiul separatiei puterilor in stat", a acuzat Chiliman.
Pe de alta parte, Chiliman considera ca PUZ-ul pentru Bordei "nu reprezinta altceva decat finalizarea unei colaborari fructuoase intre omul de afaceri Videanu si un fel de primar al Capitalei, Costica Constanda. Spun asta pentru ca omul de afaceri a facut cam ce a vrut in Primaria Capitalei", a reclamat el. Edilul Sectorului 1 a anuntat ca a trimis Guvernului 30.000 de semnaturi ale bucurestenilor pentru protejarea parcului Bordei, iar saptamana viitoare acesta va emite o ordonanta privind declararea terenului de utilitate publica, in vederea expropierii. "Spre nelinistea celor doi oameni de afaceri, Videanu si Constanda, ii anunt ca voi declansa astazi (ieri, n.r.) toate demersurile pentru a impiedica construirea in parcuri. Guvernul va lua in dezbatere o ordonanta de urgenta pentru salvarea spatiilor verzi, act normativ care va permite ca toate acestea sa nu mai poate fi transformate in locuri construibile. Cei din administratie vor fi obligati sa le mentina ca spatii verzi", a mai spus Chiliman.
CGMB a cedat "santajului"
Edilul Sectorului 1 i-a acuzat si pe membrii CGMB ca au votat PUZ-ul in baza caruia Constanda are dreptul sa construiasca "cum vrea in parc". "Mi se pare o ipocrizie fara margini faptul ca niste consilieri municipali sustin ca au votat "impotriva vointei lor. Au cedat santajului lui Videanu", a spus el.
Prezent la conferinta, Antonel Tanase, liderul grupului consilierilor PNL din CGMB, a explicat "cum a procedat cu santajul" primarul general: "I-a santajat pe consilierii generali prezenti la sedinta ca vor plati ei, din buzunar, cele 17,7 milioane de euro pe care instanta le-a aprobat drept despagubire lui Costanda". Trebuie sa spunem, insa, ca Tanase a lipsit de la sedinta CGMB cu pricina, o data cu ceilalti colegi ai lui din PNL si PSD, preferand sa faca declaratii a doua zi, in loc sa aduca obiectiile de rigoare in timpul sedintei, si sa voteze negativ. Absenta de la vot a consilierilor amintiti denota ca s-au temut ca vor plati penal - prin amenda sau cu inchisoarea - daca vor refuza sa puna in aplicare o decizie definitiva a Curtii de apel Bucuresti.
"Regii asfaltului din Capitala" au facut presiuni
Antonel Tanase a mai acuzat ca decizia de miercuri a CGMB s-a facut la "presiunea regilor asfaltului din Capitala". "Ceea ce s-a intamplat ieri (miercuri - n. r.) la sedinta CGMB are un substrat mult mai adanc. Practic, regii asfaltului din Bucuresti i-au dat PUZ-ul lui Constanda", a afirmat consilierul municipal PNL. Antonel Tanase s-a referit la faptul ca, din cauza conturilor municipale blocate de executorii lui Costica Constanda, executivul municipal a simtit "o presiune puternica" din partea firmelor care asfalteaza Capitala. "Primarul general a anuntat ieri (miercuri - n.red.) ca au fost blocate conturile municipale de catre executorii lui Constanda. Sa va explic ceva: majoritatea banilor Bucurestiului sunt tinuti in Trezorerie, iar acele conturi nu puteau fi blocate. Dar Primaria mai are deschise niste conturi la diverse banci, unde este depozitat intreg bugetul alocat pentru investitii in strazi. Doar acele conturi puteau fi blocate. Probabil, vazandu-si amenintat venitul, regii asfaltului au fortat aprobarea PUZ-ului Constanda, pentru evitarea unei situatii neplacute, cum ar fi neincasarea banilor", a afirmat Antonel Tanase.
Liderul consilierilor municipali PD din CGMB, Stefan Pirpiliu, a afirmat ieri ca PUZ-ul pentru zona Bordei s-a votat "la presiunea instantei" si "impotriva vointei Consiliului", referindu-se la decizia Curtii de Apel Bucuresti privind litigiul Bordei.
"Prin decizia de miercuri, CGMB nu a facut decat sa aplice o decizie definitiva si irevocabila a CAB, care obliga Consiliul sa aprobe un PUZ in anumite cote domnului Costica Constanda. Prin acea decizie s-a incalcat libera exprimare a alesului local. De aici si pana la acuzele formulate de domnii Antonel Tanase si Andrei Chiliman este cale lunga", a afirmat consilierul democrat.
Decizie aberanta
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca nu exclude interventia Guvernului in problema Parcului Bordei, precizand, citat de Mediafax, ca a fost surprins de decizia de miercuri a Primariei Capitalei care a fost una "aberanta", "rusinoasa" si "iresponsabila" si acest lucru "trebuie intr-un fel corectat". Tariceanu a fost intrebat de ziaristi daca este adevarata afirmatia primarului Sectorului 1, liberalul Andrei Chiliman, care a spus ca Guvernul va da o ordonanta de urgenta pentru expropierea lui Constanda din Parcul Bordei. "Daca nu suntem in stare sa construim in plus, sa pastram macar ceea ce avem. Si din acest punct de vedere nu sunt indiferent. Si daca la nivelul Primariei Municipiului Bucuresti se iau astfel de decizii aberante, este foarte posibil sa intervenim, pentru ca oamenii, locuitorii, in cazul in care vad ca administratia locala este incapabila sa rezolve astfel de probleme, au dreptul sa astepte de undeva mai de sus. Si atunci, acel mai de sus, este Guvernul", a raspuns Tariceanu, fara sa mentioneze explicit masura care va fi luata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.