Senatorul PSD Antonie Iorgovan a murit ieri dimineata, la clinica din Viena, unde a fost transferat la sfarsitul saptamanii trecute.
Considerat de unii formatori de opinie drept un exemplu clasic de om politic expirat, Iorgovan va ramane in isto
Senatorul PSD Antonie Iorgovan a murit ieri dimineata, la clinica din Viena, unde a fost transferat la sfarsitul saptamanii trecute.
Considerat de unii formatori de opinie drept un exemplu clasic de om politic expirat, Iorgovan va ramane in istorie macar pentru faptul ca a pus bazele primei Constitutii postdecembriste a Romaniei. La alegerile din mai 1990, Iorgovan a fost candidat independent, fiind singurul parlamentar ales fara a fi membru al vreunui partid, o performanta cu care nu se mai poate lauda niciun alt politician postdecembrist. Intre 1990 si 1991 a fost presedintele Comisiei de redactare a proiectului legii fundamentale a Romaniei. Acest fapt i-a adus notorietate, fiind gratulat de presa cu porecla "parintele Constitutiei".
Ca politician, Iorgovan a reusit sa-si scoata din sarite pana si colegii din PSD, remarcandu-se mai ales prin excesele verbale. Imediat dupa 2000, Iorgovan a devenit, dupa cum singur afirma doi ani mai tarziu, "un fel de oaie neagra", pentru ca a indraznit sa atace unele abuzuri ale propriului partid aflat la putere.
Trebuie, totusi, spus ca Iorgovan a fost unul dintre greii partidului, pe care l-a sustinut in momentele dificile cand nu se afla la putere. In plus, a demonstrat o loialitate neconditionata fata de Ion Iliescu. Anul acesta, senatorul PSD a devenit tot mai discret, anuntand cu o zi inainte de implinirea varstei de 59 de ani ca se va retrage din viata politica la sfarsitul actualului mandat. El a marturisit ca si-a indeplinit aproape tot ce si-a propus in cariera, dar nu a mai avut timp si pentru el, propunandu-si sa scrie si sa colinde lumea. Ultimul gest politic al lui Antonie Iorgovan a fost semnarea motiunii de cenzura initiate de PSD si care a fost respinsa miercuri de Parlament.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.