Un sirb anchetat de mai multe ori de ONU pentru incalcarea embargourilor a devenit un furnizor important de arme pentru trupele aliate din Irak si Afganistan.

A trecut de la transporturi de contrabanda la aprovizionarea legala cu arme a trupelor americane din Irak si Afganistan. ONU a initiat mai multe anchete privind activitatile sale si l-a acuzat de incalcarea embargourilor impuse unor state din Africa si Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, Tomislav Damjanovic a evitat procesele si inchisoarea si se prezinta mereu, in public, drept un om de afaceri plin de succes. O reusita in stil balcanic.

Potrivit cotidianului american „International Herald Tribune", Damjanovic si-a inceput activitatile ilegale in urma cu 15 ani. Era pe atunci angajat al unei companii aeriene sirbe. A renuntat la functia sa si si-a infiintat propria linie aeriana de transport de marfa. „Stiti cit de greu era sa supravietuiesti in Iugoslavia anilor ’90? Pe atunci, tara se afla sub sanctiuni ONU, iar incalcarea legilor era aproape inevitabila", a declarat sirbul.

In acea perioada, avioanele sale au efectuat aproximativ 50 de curse Cipru-Muntenegru. Erau incarcate cu tigari, destinate, cel mai probabil, contrabandei. Potrivit unor anchete ulterioare, realizate de oficialii UE, pachetele au intrat ilegal in Italia. Damjanovic spune insa ca serviciile oferite de el erau absolut legale. Activitatile sale de contrabanda nu s-au rezumat doar la tigari. Potrivit unui raport ONU, citat de „IHT", in 1996, un avion al lui Damjanovic s-a prabusit in apropiere de Belgrad. Avea la bord piese de schimb pentru o aeronava de lupta libiana. In acea perioada, regimul lui Muammar Gaddafi se afla sub embargo, iar furnizarea unor astfel de piese era strict interzisa.

In 2002, barbatul a trimis un transport de arme automate, rachete si proiectile spre Nigeria. Cel putin asa reiese din documentele de zbor. Anchetatorii ONU spun insa ca hirtiile au fost falsificate, iar armamentul a ajuns, de fapt, in Liberia. Tara care, in 2002, se afla sub embargo.

Declansarea conflictelor din Irak si Afganistan a reprezentat o imensa oportunitate pentru Tomislav Damjanovic. El a devenit rapid unul dintre principalii furnizori de arme ai trupelor aliate. Totusi, activitatea sa nu a devenit in exclusivitate legala. Potrivit unui raport ONU, in 2006, pe cind furniza arme trupelor din Irak, Damjanovic a trimis un transport de rachete si in Somalia - la o organizatie terorista banuita de legaturi cu Al-Qaeda.