Sporirea gradului de indatorare odata cu implementarea noilor norme de creditare pentru persoanele fizice duce la o amplificare a riscurilor legate de imprumuturile in monede cu dobanzi scazute, precum francul elvetian sau yenul, a declarat Dragos Ca
Sporirea gradului de indatorare odata cu implementarea noilor norme de creditare pentru persoanele fizice duce la o amplificare a riscurilor legate de imprumuturile in monede cu dobanzi scazute, precum francul elvetian sau yenul, a declarat Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analyst Romania, la un seminar economic.
"In masura in care exista o limita de indatorare de 35-40%, nu aparea un risc major legat de deprecierea monedei creditului. Dar trebuie sa ne gandim ca aceasta bariera dispare dupa implementarea noilor norme de creditare", a afirmat Cabat. Totodata, acesta a mentionat ca multe dintre bancile romanesti ofera dobanzi fixe in primii doi ani de la contractarea creditului, care evolueaza apoi in functie de conditiile din piata. Cabat spune ca diferenta intre dobanda fixa de la inceputul perioadei de creditare si cea care variaza in functie de conditiile din piata ar fi la acest moment de 2,5-3%. "Francul elvetian a fost stabil timp de cativa ani, dar de vreo sase luni nu mai este. Este posibila o depreciere a acestei monede. La yen, situatia este si mai dramatica si volatilitatea este foarte mare", a apreciat Cabat.
El a atentionat ca deprecierea monedei nationale are impact asupra ratelor platite la banca si ca este posibil ca populatia sa castige mai putin anul viitor decat in prezent, avand in vedere aceasta depreciere. La inceputul lunii martie, BNR a decis sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice. Institutiile de credit vor acorda imprumuturile pe baza reglementarilor proprii, care trebuie avizate de Directia Supraveghere a BNR. Pana la validare, institutiile de credit vor opera potrivit reglementarilor in vigoare si vor aplica un nivel maxim de indatorare de 40% din totalul veniturilor.
In alta ordine de idei, Cabat a declarat, in cadrul aceluiasi seminar economic, ca rata profitabilitatii pe piata imobiliara a inceput sa scada, ceea ce indica o maturizare a acestui sector, in timp ce riscurile se afla pe o panta ascendenta. Acesta e de parere ca tot mai multi investitori incep sa constientizeze riscurile din piata imobiliara si sa ia masuri pentru evitarea acestora.
Potrivit lui Martin Stobbs, managing partner la brokerul de credite imobiliare Creditlink, riscurile ridicate de pe piata real-estate pot determina in urmatorii doi ani pierderi importante pentru investitori, insa atrage atentia si asupra oportunitatilor imense oferite de Romania.
"Daca vrei sa cumperi un apartament si sa locuiesti in el, trebuie sa te uiti cu atentie la locatie si la facilitatile oferite. Daca esti investitor, trebuie de asemenea sa cercetezi cu atentie piata si nu trebuie sa gandesti ca un speculator", a spus Stobbs.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.