Fostul papa Ioan Paul al II-lea a refuzat, in ultimele sale zile, tratamentul medical si spitalizarea care ar fi putut sa-i prelungeasca viata, a confirmat cardinalul Javier Lozano Barragan, "ministrul Sanatatii" la Vatican, transmite AFP.

Fostul papa Ioan Paul al II-lea a refuzat, in ultimele sale zile, tratamentul medical si spitalizarea care ar fi putut sa-i prelungeasca viata, a confirmat cardinalul Javier Lozano Barragan, "ministrul Sanatatii" la Vatican, transmite AFP.

Intr-un interviu pentru Corriere della Sera, cardinalul a fost rugat sa spuna cine a luat decizia de a nu-l spitaliza pe papa Ioan Paul al II-lea, grav bolnav, pe 30 martie 2005 (fostul suveran pontif a decedat pe 2 aprilie). Barragan a declarat ca insusi papa a luat aceasta hotarare.

"(Papa n.r.) a intrebat: «Daca ma duceti la Gemelli (spitalul in care a fost ingrijit n.r.) veti putea sa ma vindecati?». Raspunsul a fost «Nu.». Atunci a replicat: «Raman aici, ma incredintez Domnului»", a declarat cardinalul.

Interviul a fost publicat la putin timp dupa ce doi medici italieni, care nu au facut parte din echipa care l-a ingrijit pe fostul papa, au incercat sa asocieze moartea lui Ioan Paul al II-lea cu ceea ce Biserica catolica numeste "eutanasie pasiva", moartea unui pacient in urma absentei unui tratament. Acuzatiile medicilor sunt grave, pentru ca Biserica catolica are pareri stricte in ceea ce priveste etica medicala, fiind impotriva eutanasiei. Insusi Ioan Paul al II-lea a declarat, in 1995, ca viata trebuie prelungita prin orice mijloace.

Ioan Paul al II-lea a murit pe 2 aprilie 2005, la varsta de 84 de ani, dupa o lunga agonie. Suferind de maladia Parkinson de mult timp, papa a fost internat de urgenta in spital de doua ori in acel an, in februarie si martie, si a fost supus unei traheotomii.

Dezbaterile asupra ultimelor zile ale lui Ioan Paul al II-lea au fost relansate in Italia de Partidul radical, care sprijina eutanasia, dupa publicarea, pe 14 septembrie, a unui document al Congregatiei pentru doctrina credintei (organism care ca scop promovarea doctrinei credintei si a bunelor moravuri in toata lumea catolica) in care se spune ca "alimentarea pacientilor aflati in stare vegetativa" este "obligatorie".

Acest lucru nu il priveste pe Ioan Paul al II-lea, care era constient in momentul in care a luat decizia de a refuza tratamentul.

Un sondaj realizat in 2006 indica faptul ca italienii sustin eutanasia, chiar daca Biserica o condamna ferm.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin