Demersul a unit PD si PSD
Democratii au in statutul partidului o prevedere prin care este interzisa orice colaborare cu social-democratiiPlenul reunit al celor doua Camere a dezbatut ieri motiunea de cenzura initiata de social-democrati si susti
Demersul a unit PD si PSD
Democratii au in statutul partidului o prevedere prin care este interzisa orice colaborare cu social-democratiiPlenul reunit al celor doua Camere a dezbatut ieri motiunea de cenzura initiata de social-democrati si sustinuta de PD si PLD. Negocierile au avut loc pana in momentul votului. Inainte de rezultatele oficiale, nimeni nu putea spune cu certitudine daca jumatate plus unul dintre parlamentari aproba caderea guvernului. In timpul dezbaterilor din Plen, PRM si PC au anuntat ca se abtin de la vot, reprezentantii minoritatilor nationale au sustinut ca fie se abtin, fie voteaza impotriva, iar PNL si UDMR evident ca voteaza impotriva.
La fel de categoric, reprezentantii PLD auspus ca sunt pentru caderea guvernului. In aceste conditii, in centrul atentiei s-au aflat PSD si PD. Lideri celor doua formatiuni au sustinut ca si-au mobilizat colegii si motiunea va fi votata. Chiar si Viorel Hrebenciuc, cel care acum cateva zile spunea ca demersul social-democratilor nu are sanse, a declarat ieri de dimineata ca "motiunea va trece 100%". Pe surse, inca de dimineata, din ambele formatiuni au aparut informatii potrivit carora cele doua partide au ajuns la un acord pentru formarea unui nou guvern.
Cu cateva minute inainte de inceputul dezbaterilor in plen, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, confirma ca PSD si PD au batut palma pentru formarea unui nou guvern.
Intrebat daca exista un protocol semnat de cele doua partide, Nicolae Vacaroiu a raspuns: "Nu stiu daca este semnat sau nu, dar a fost o negociere, o intelegere cu PD".
Intrebat care este concluzia intelegerii cu PD, Vacaroiu a spus: "Concluzia este legata de formarea unui guvern, cum spunea Geoana, de larga respiratie". Vacaroiu a mai spus ca nu stie cate posturi va avea PSD in viitorul Guvern.Geoana: Este momentul sa punem capat guvernarii de dreaptaIn discursul rostit in fata plenului, Mircea Geoana i-a indemnat pe toti senatorii si deputatii prezenti la dezbaterea motiunii de cenzura sa voteze in favoarea acesteia, pentru a deschide calea formarii unui nou guvern, care sa aiba o majoritate parlamentara stabila si un program de guvernare cu accente sociale. Geoana a insistat si asupra faptului ca prin caderea actualului guvern se va pune capat si actualului program de guvernare. "E momentul sa punem capat acestei guvernari de dreapta. Este momentul unor politici echilibrate si sociale. Motiunea trebuie votata pentru ca tara o cere. Va indemn pe toti parlamentarii sa votati asa cum v-ar cere cei care v-au votat", a spus Geoana. "Provocarea in acest moment tine de ce punem in loc", a adaugat el, subliniind ca este nevoie de un guvern care sa beneficieze de o majoritate parlamentara stabila.
Deputatul democrat Cristian Radulescu a aratat ca motiunea reprezinta un moment politic, o oportunitate de a sanctiona performanta Cabinetului Tariceanu II. El a sustinut ca Guvernul si-a pierdut complet credibilitatea pe plan intern si extern, Romania pasind cu stangul in UE.
Radulescu a anuntat ca PD va vota transparent impotriva Guvernului, caderea acestuia fiind un pas necesar si important pentru formarea unui cabinet cu o sustinere transparenta si consistenta in Parlament.Hasotti: "Daca doriti sa puneti toti asii in mainile lui Basescu, votati motiunea"Vicepresedintele liberal Puiu Hasotti a declarat in plenul Parlamentului ca PNL este de acord cu o colaborare cu PD, dar cu conditia ca democratii "sa scape" de unii lideri, de corupti si de tutela lui Traian Basescu. La final, el i-a indemnat pe parlamentari sa nu puna toti "asii" in mainile sefului statului. "Daca doriti sa puneti toti asii in mainile domnului Traian Basescu, votati motiunea. Noi, cei din PNL, nu o vom vota", a conchis Puiu Hasotti.
Votul a fost secret, cu bile. La inchiderea editiei, procedura de vot era in curs de desfasurare.Adoptarea unei motiuni de cenzura inseamna ca Senatul si Camera Deputatilor, in sedinta comuna, retrag increderea acordata Guvernului.
Potrivit Constitutiei, in acest moment, presedintele Romaniei trebuie sa desemneze un nou candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament, ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. Ulterior, candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Daca acest cabinet este respins de catre senatori si deputati, seful statului numeste un alt premier si procedura se repeta in Parlament. Abia dupa respingerea a doua formule de Executiv se ajunge la alegeri anticipate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.