Sedinta de ieri a Sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, in care trebuia sa se decida soarta procurorilor DNA depistati cu grave abateri de catre Inspectie, printre care si Doru Tulus (foto), s-a soldat cu o amanare pe care nu
Sedinta de ieri a Sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, in care trebuia sa se decida soarta procurorilor DNA depistati cu grave abateri de catre Inspectie, printre care si Doru Tulus (foto), s-a soldat cu o amanare pe care nu a cerut-o nimeni. Ca un facut, dezbaterea pe raport s-a amanat pentru luni, 8 octombrie, adica exact ziua in care ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, este citat la comisia prezidentiala unde se va pune in discutie cererea DNA de incepere a urmaririi penale impotriva sa si unde este posibil sa fie suspendat de presedintele Basescu.
Exista banuiala ca termenul de 8 octombrie a fost dat tocmai pentru ca ministrul Chiuariu sa nu poata participa la sedinta CSM, fiind ocupat cu apararea imunitatii sale ministeriale. Culmea, initiativa amanarii discutarii raportului de control nu a apartinut partilor in litigiu: ministrului Justitiei (cel care a cerut revocarea conducerii DNA) sau procurorului sef Daniel Morar, in calitate de reprezentant al DNA. Cererea de amanare a fost initiativa sefului Sectiei de procurori a CSM, Dan Nicolae Chiujdea, care a dat astfel un "balon de oxigen" conducerii DNA acuzata de tot mai multi exponenti ai clasei politice si societatii civile ca a transformat parchetul anticoruptie intr-o institutie care actioneaza la ordinele venite de la Cotroceni. Dupa decizia Sectiei de procurori, Daniel Morar a iesit imediat in fata presei, pentru a zambi triumfator si a sustine ca el de fapt vroia ca raportul CSM sa se dezbata si ca amanarea l-ar dezavantaja deoarece si-a cumparat deja bilete de avion pentru lunea viitoare, la care va fi nevoit sa renunte. Unde avea de gand Morar sa plece cu avionul? "Este o chestiune personala!", a raspuns acesta.
Inspectori obligati sa se justifice
Cu o majoritate de 4 la 3, Sectia de procurori a luat ieri atat decizia amanarii dezbaterii raportului pentru data de 8 octombrie, cat si a "punerii la zid" a propriilor inspectori care au retinut in raportul de control grave abateri comise la Sectia a II-a a DNA, condusa de procurorul Doru Florin Tulus. Spre uimirea asistentei, in loc sa se treaca la fondul problemei (neregulile semnalate) Dan Chiujdea a pus in discutie obiectiunile DNA, impotriva raportului de control al CSM. Mai mult, Sectia de procurori a decis ca pana la termenul viitor, inspectorii CSM sa justifice legalitatea metodologiei folosite in actiunea de control, precum si daca si-au depasit sau nu competentele legale cand au investigat activitatea DNA.
Una din principalele obiectiuni ale DNA referitoare la control a fost aceea ca Inspectia ar fi incalcat metodologia de lucru, argumentand in acest sens ca daca la Sectia I-a a DNA (n. red - unde nu s-a retinut nimic grav), nota de control a insumat 25 de pagini, iar la Sectia Militara (n. red. - unde, de asemenea, nu s-a retinut nimic grav) nota a avut doar 14 pagini, la Sectia a II-a condusa de Doru Tulus, actul de control a avut 244 de pagini. Conform "logicii" DNA, dovada ca nu s-a respectat metodologia de control ar fi tocmai discrepanta uriasa intre numarul de pagini alocate unei sectii sau alteia.
In realitate, asa cum ZIUA a dezvaluit, la Sectia I-a si la cea Militara a DNA, controlul inspectorilor CSM a fost de fatada si nu a depistat nimic (dovada numarul minuscul de pagini redactate de inspectorii Tamara Manea, Florentina Dragomir si Anton Rascanu). E greu de crezut ca activitatea pe un an si jumatate a unei sectii poate fi comprimata in 14 - 25 de pagini. La Sectia a II-a condusa de procurorul Tulus, unde controlul s-a facut pe bune de catre inspectorii Constanta Robu si Marin Lita (n. red - care au fost amenintati si intimidati sa renunte) a fost nevoie de sute de pagini pentru a se inventaria mormanul de nereguli.
Precedent periculos
Este pentru prima data cand la CSM inspectorii sunt pusi sa dea socoteala pentru ca si-au facut datoria, in vreme ce partilor anchetate (conducerea DNA) li se schimba practic calitatea, din persoane cercetate, in persoane care acuza pe cei care-i controleaza. Ori prima atributie a CSM, stabilita de lege este apararea independentei puterii judecatoresti, prin clarificarea imediata a oricaror aspecte de natura sa-i afecteze credibilitatea.
Ieri, la scurt timp dupa decizia de amanare, inspectorii CSM erau cautati in disperare pe telefoane, de catre inspectorul sef Ioana Bogdan, ca sa se prezinte de urgenta sa se justifice in fata acuzatiilor formulate de DNA. Surse judiciare ne-au confirmat ca decizia Sectiei de procurori a produs indignare in randul inspectorilor care au scos la lumina gravele probleme de la DNA si faptul ca sunt incalcate drepturile fundamentale ale celor anchetati, ca sunt tinute dosare in sertar sau musamalizate. In aceste conditii, ce alt inspector din CSM va mai indrazni pe viitor sa spuna lucrurilor pe nume?
Singurul membru al CSM care s-a aratat indignat de amanare a fost ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, care a declarat jurnalistilor la iesirea din sala: "Eu cred ca ar fi fost foarte important sa aflam astazi adevarul despre ceea ce s-a intamplat la DNA. Situatia de fapt de la DNA e atat de grava, incat numai are rost sa facem speculatii pe margine". Chiuariu a mai adaugat ca tocmai din cauza gravelor ilegalitati sesizate de Inspectia CSM, a fost nevoit sa formuleze plangeri penale impotriva procurorilor Doru Tulus si Aristotel Mihai Popa, pe care i-a acuzat de abuz in serviciu si fals intelectual.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.