CE BEM, CE MANCAM
Colorantii folositi pentru colorarea acestor acadele sunt obtinuti prin procedee chimice. Efectele consumului in cantitati insemnate se vad inca din copilarie, iar la maturitate pot ajuta la incapacitatea de a se adapta in soci
CE BEM, CE MANCAM
Colorantii folositi pentru colorarea acestor acadele sunt obtinuti prin procedee chimice. Efectele consumului in cantitati insemnate se vad inca din copilarie, iar la maturitate pot ajuta la incapacitatea de a se adapta in societate.

Copiii sunt atrasi de acadele ca de un magent. Culorile vii si aromele apetisante asigura succesul acestor dulciuri. Exista si acadele care le ofera mai mult decat atat copiilor pusi pe joaca: le coloreaza limba si buzele in culori nelumesti, astfel incat poate sa se porneasca concursul "cine e mai colorat?". Numai ca inainte de a-l lasa pe cel mic sa se "delecteze" cu asa ceva trebuie sa cititi cu atentie eticheta. Unul dintre sortimentele acadelelor Chupa Chups are aroma de cirese si mere. Principalul ingredient este zaharul, urmat de sirop de glucoza, acidifiant (acid citric E 330), aroma naturale si identic naturale (n.r. - artificiale), coloranti (E102 tatrazina, rosu allura AC E 129, albastru brilliant E 133).
Informatiile nutritionale pentru 100 de grame sunt "valoare energetica: 1690kj/398kcal, proteine 0,1g, carbohidrati 98,5g, zahar 81g, lipide 0g, din care saturate 0g, fibre 0g, sodiu 5mg".    


ANALIZA. Chups chups este un produs zaharos cu profil nutritional profund dezechilibrat. Acadelele practic sunt obtinute din zahar (zaharoza) si sirop de glucoza, ambele cu index glicemic si incarcatura glicemica foarte ridicate, punand in pericol pancreasul endocrin. Acesta este fortat sa produca o cantitate mare de insulina, ceea ce duce in timp la epuizarea si imbolnavirea acestuia, explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Pe langa aceste zaharuri nesanatoase, produsul este colorat cu coloranti chimici de sinteza chiar periculosi, in special pentru sanatatea copiilor si pentru cea a persoanelor alergice la aspirina. Consumul mare de coloranti chimici, cum sunt si cei utilizati pentru acest produs, duce la aparitia sindromului de hiperactivitate la copii, iar mai apoi, in adolescenta, poate crea probleme psihice.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, alergicilor, persoanelor cu afectiuni dermatologice, astmaticilor, persoanlor cu maladii neurologice si neurodegenerative, celor cu cancer. Acadelele sunt interzise diabeticilor.    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.