Rectorul Universitatii Firdausi din Mashad l-a chemat pe Bush sa le vorbeasca studentilor despre Holocaust si despre terorism.

Dupa ce participarea presedintelui iranian Mahmud Ahmadinejad la o intrunire cu studentii Universitatii americane Columbia a trezit aprige controverse, o universitate iraniana a decis sa ii ofere presedintelui SUA, George W. Bush, oportunitatea de a se adresa studentilor sai. E vorba despre Universitatea Firdausi din Mashad. Rectorul universitatii a declarat ca Bush ar putea sa le raspunda studentilor sai la intrebari despre Holocaust, terorism si drepturile omului.

Administratia Bush nu a fost insa incintata de invitatia primita: o purtatoare de cuvint a Casei Albe a declarat: „Nu luam invitatia foarte in serios". Ea a declarat, conform BBC, ca presedintele ar fi acceptat poate aceasta invitatie daca in Iran ar fi existat libertate de expresie si Teheranul nu ar fi avut intentii nucleare si nu ar fi amenintat Israelul.

Rectorul Universitatii Firdausi, Alireza Afsur, a facut referire la gestul presedintelui iranian de a accepta invitatia Universitatii Columbia: „Presedintele Ahmadinejad asa a facut, in ciuda lipsei de respect ce i-a fost aratata". La inceputul intilnirii presedintelui iranian cu studentii, rectorul Universitatii Columbia l-a numit pe acesta dictator si l-a condamnat pentru faptul ca nu recunoaste realitatea Holocaustului. Publicul s-a amuzat peste masura atunci cind Ahmadinejad a declarat ca in Iran nu exista homosexuali.

La inceputul saptaminii, dupa intoarcerea sa de la Adunarea Generala a ONU, presedintele Ahmadinejad urma sa vorbeasca la Universitatea din Teheran. Studentii i-au cerut insa, printr-o scrisoare, sa le explice cum sta situatia cu libertatile academice despre care vorbise la Columbia. Ei s-au plins de arestarile din rindul colegilor si al profesorilor, precum si de pedepsele aplicate oricui il critica pe presedinte. Cum nu au primit nici un raspuns din partea presedintiei, studentii au amenintat ca vor organiza proteste cu ocazia vizitei lui Ahmadinejad. Acesta si-a anulat vizita la universitate, sub pretextul desfasurarii unui festival religios la acel moment.