Simionescu este optimist, desi problemele sunt evidente
BVB nu este singura vinovataIn ultima perioada, piata de capital s-a dovedit a fi foarte sensibila la orice problema de natura macroeconomica si politica, lucru ce s-a vazut in perioada de
Simionescu este optimist, desi problemele sunt evidente
BVB nu este singura vinovataIn ultima perioada, piata de capital s-a dovedit a fi foarte sensibila la orice problema de natura macroeconomica si politica, lucru ce s-a vazut in perioada de fluctuatii importante, scaderi semnificative si lipsa unei conectari la cresterile externe.
Toamna nu a debutat prea bine pentru Bursa de Valori Bucuresti, iar cauzele au fost multiple, de la influente psihologice si retragerea investitorilor straini pana la probleme de fond ale Bursei, legate de numarul mic de emitenti si investitori.
Adrian Simionescu, directorul Finans Securities, a facut o analiza de ansamblu a factorilor care influenteaza negativ ringul bursier si a cauzelor principale.
"Bursa are partea ei de vina, dar nu este singura vinovata. Obligativitatea si metodologia de aducere la Bursa a unui emitent apartin in primul rand brokerilor. Acestia o blameaza ca nu face nimic in acest sens, desi in ultimul timp a avut actiuni pt atragerea de noi emitenti. Dar demersurile trebuie facute in primul de rand de brokeri. Ce ar putea face bursa ar fi mai multe programe pentru a se face cunoscuta si chiar reclame comerciale", ne-a explicat acesta.
Desi la categoriile principale ale Bursei nu sunt chiar asa de multi emitenti cum ar fi necesar, pe piata Rasdaq sunt cateva mii. Astfel, daca un potential investitor cauta cu adevarat un sector de activitate in care sa investeasca, ar putea gasi stabilitate si diversificare a portofoliului. "Sunt milioane de clienti care au conturi in banci si care ar intelege ce inseamna o investitie pe bursa daca un broker le-ar explica, dar sunt inca foarte multi care nici macar nu au auzit de piata de capital", crede Simionescu.Lichiditatea derivatelor va creste cand vor veni investitori de calibruLansarea contractelor derivate pe BET si pe BET-FI nu a avut succesul asteptat. Oamenii nu inteleg inca mecanismele acestor instrumente financiare si nici nu sunt foarte multi brokeri autorizati sa tranzactioneze cu acestea. Numarul de pozitii si lichiditatea acestor contracte sunt foarte mici deocamdata, pentru ca nu sunt nici investitori foarte mari care sa isi minimizeze riscurile.
"Aceste produse au fost implementate foarte rapid si societatile de brokeraj nu au avut timp sa-si autorizeze specialistii. In acelasi timp, clientii nu sunt familiarizati cu produsul, nu li s-a explicat foarte clar. Oricum, interesul vine pe termen mai lung, dar asta nu inseamna cu nu sunt atractive. Lichiditatea derivatelor va creste atunci cand se vor face tranzactii mari si va fi nevoie de tranzactii de acoperire", a explicat directorul Finans Securities. Acesta a mai spus ca este normal sa fie stimulati mai mult investitorii pentru ca sunt cei mai importanti.Simionescu este optimist privind evolutia burseiIn ultimele sedinte, bursa a intrat intr-un ritm de crestere, pentru ca investitorii straini au intrat la cumparare atrasi de preturile mici. Investitorii anticipeaza o evolutie ascendenta a profiturilor. "Se asteapta o evolutie asemanatoare cu a burselor externe. Pe termen scurt putem avea divergente si unele destul de accentuate, cum ar fi cele de zilele trecute, insa pe termen mediu si lung perspectivele sunt bune", ne-a declarat Adrian Simionescu.
"Eu sunt poate cel mai optimist din piata. Dar se intrevad lucruri care vor schimba situatia in bine. In scurt timp va intra Erste, apoi Transgaz, multi intermediari au proiecte pe IPO. Am invatat din greseli, Romania va cunoaste un ritm de crestere sustinut, activele au preturi atractive, fondurile de pensii vor aduce sume insemnate in piata.
In urmatorii 2, 3 ani bursa va creste foarte mult, pentru ca vom avea multi emitenti, capitalizare si lichiditate mai mare", a incheiat directorul Finans Securities.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.