"Mi-am propus in urma cu cativa ani restaurarea publica, fie si partiala, a acestui Don Quijote regatean care a fost N.T. Orasanu.", marturiseste Petru Romosan in prefata editiei. "Prin antologia de fata, N.T. Orasanu este abia la inceputul recuperar
"Mi-am propus in urma cu cativa ani restaurarea publica, fie si partiala, a acestui Don Quijote regatean care a fost N.T. Orasanu.", marturiseste Petru Romosan in prefata editiei. "Prin antologia de fata, N.T. Orasanu este abia la inceputul recuperarii lui. Cu siguranta, iubitorii de literatura si istorie nu vor ramane indiferenti la valoarea acestui satiric total, autor al unei opere consistente." Avand la baza volumul "Opere satirice" aparut in 1875, la Bucuresti, dar si Dictionarul Politic, aparut in 1908, editia de fata a implicat nenumarate dificultati, dupa cum marturisesc realizatorii ei, cu atat mai mult cu cat volumul se adreseaza unui public larg, iar textul trebuie sa fie accesibil cititorilor de azi, fara ca scriitura originala sa fie totusi denaturata. "N.T. Orasanu, inaintea lui Caragiale, practica mai bine de doua decenii, o critica feroce a vietii publice bastinase. Opera lui poetica - in fapt cronici rimate - este o descriere aproape exhaustiva a ideilor politice de dinainte de 1877, adica de la inceputul drumului ce ducea spre o Romanie independenta, moderna. Este opera unui sociolog avant la lettre, unul interesat de problematica guvernarii. N.T. Orasanu poate fi considerat stramosul analistilor politici de astazi. Acestia insa se deosebesc radical de inainte mergator prin capacitatea lor exceptionala de adaptare la o scena politica dominata de coruptie, oportunism, servilism. Sunt, deci, mai degraba stranepoti ai personajelor lui Orasanu", isi prezinta Romosan eroul-autor in prefata editiei. (M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.