Pe 1 octombrie a fost Ziua Internationala a Persoanelor in Varsta. O zi peste care, in general, se trece foarte repede. De ce? "Batranii, necazurile lor, problemele lor, boli, durere, suntem satui", asa ar putea suna un raspuns generalizat.
Pe 1 octombrie a fost Ziua Internationala a Persoanelor in Varsta. O zi peste care, in general, se trece foarte repede. De ce? "Batranii, necazurile lor, problemele lor, boli, durere, suntem satui", asa ar putea suna un raspuns generalizat.

Surpriza este ca tocmai batranii, in pofida tuturor greutatilor cu care se confrunta, ascund in ei o extraordinara putere de a trece peste toate. Si mai e ceva: cine sta in preajma lor e adus cu picioarele pe pamant. Jurnalul National si-a propus sa isi indrepte atentia catre persoanele in varsta, uitate de societate. Pentru inceput, Centrul de Ingrijire si Asistenta "Sfanta Elena" - o unitate pentru persoane adulte cu handicap - s-a transformat pe 1 octombrie in sala de spectacol in aer liber. Spectatorii? O parte din cei 48 de batrani ai Centrului, unii din ei suferind de Alzheimer. O parte doar, pentru ca nu toti se pot deplasa. Nu va infiorati, nu inchideti ochii oripilati, este realitatea: toate centrele de acest gen din tara "ascund" batranetea, in orice forma s-ar manifesta ea.

La aceasta actiune si-au adus aportul de inima Margareta Paslaru, violonistul Valentin Albesteanu si Savoy - Marian Nistor, alaturi de sotia sa, interpreta Doina Paraschiv Nistor.


FÃ…RÃ… VÃ…RSTÃ…. Ne asteptau cuminti, asezati pe scaunele, in curte. Batea un soare caldut. Au abordat-o pe Margareta Paslaru de cum a intrat pe poarta: "Doamna, de cand ne doream sa va vedem!". Doar sa o vada isi doreau, sa ii stranga mainile cu mainile lor de copii batrani. Si Margareta si-a dorit sa-i vada, sa le spuna o vorba buna, sa le asculte povestile ce nu si le-au mai spus de mult, pentru ca nu li s-a dat ocazia. Privirile lor speriate de la inceput, caci rar primesc vizitatori gramada, s-au transformat in priviri fericite. Apoi, nemiscarea lor a prins viata. "Veniti, privighetoarea canta" - incepe Savoy. Batranii fredoneaza, aplauda, le place, lumea de pe strada se opreste si aplauda la randul ei, varsta parca nu isi mai are sensul pentru o clipa. Apar si lacrimi abia vazute, bineinteles, n-are rost sa ne ascundem dupa degete. Lacrimi pe care le intrezaresti si in ochii angajatilor Centrului, care au grija de batrani zi de zi. Suna a telenovela, dar mai bine o telenovela de acest gen. Una reala.


DARURI. Si-au aprins cate o tigara. Au inceput chiar sa schiteze pasi de dans. "Hai sa ne intalnim sambata seara" le canta vioara lui Valentin Albesteanu. Iar dupa interpretarea "Ciocarliei", batranii il aplauda puternic, strigand "Bravo!". Violonistul le-a adresat urmatoarele cuvinte drept multumire: "Cine are inca parinti are trecut".
Dupa micul spectacol in aer liber, au primit cadouri: un televizor cu plasma si sistem home cinema cu DVD, CD-uri cu "Muzica de colectie", carti si albume - din partea Jurnalului National si produse dulci plus lactate - din partea Fundatiei "Mereu aproape", apartinand trustului Intact.


Unii dintre acesti batrani scriu poezii sau proza. Unii dintre acesti batrani au povesti extraordinare, pe care nimeni nu a stat sa le asculte vreodata. Prea ocupata fiind lumea de fiecare zi cu povestile tineresti, la moda, unele dintre ele mirosind mai batraneste decat batranetea. A fi in varsta nu inseamna ca esti terminat. Nimeni nu are dreptul sa-ti pregateasca cosciugul dinainte, pe motivul ca "ti-ai trait traiul". Scopul nostru nu a fost si nu este cel de a ne face reclama. Oricare dintre dumneavoastra ar putea darui. Numai un zambet conteaza foarte mult.

Totul este sa daruiti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin