Ajuns in topul celor mai bogati oameni de afaceri din Romania gratie unor inginerii financiare de proportii care au fraudat statul la greu, fostul ofiter de Securitate Ioan Niculae pregateste o noua teapa.
Dupa ce a falimentat in mod
Ajuns in topul celor mai bogati oameni de afaceri din Romania gratie unor inginerii financiare de proportii care au fraudat statul la greu, fostul ofiter de Securitate Ioan Niculae pregateste o noua teapa.
Dupa ce a falimentat in mod controlat, in special prin operatiuni de capusare, combinatele de ingrasaminte chimice de la Turnul Magurele - Teleorman, Savinesti - Neamt si Bacau, magnatul se pregateste sa inhate pe nimic si SC NITROFERTILIZER SA.
Patronul de la INTERAGRO a pus mana ilegal pe SC NITROFERTILIZER SA Fagaras, judetul Brasov, la data de 2 martie anul curent. Fiind singurul ofertant, prin intermediul SC DONAU CHEM SRL, Ioan Niculae si-a adjudecat ilegal activul principal al NITROFERTILIZER, pentru pretul de pornire de aproximativ zece milioane de euro. Ilegal, deoarece nici una dintre firmele pe care le controleaza nu puteau participa la licitatie, de vreme ce inregistrau enorme datorii catre stat. Afaceristul a depus garantia solicitata de 700.000 de euro, dupa care n-a mai platit vreun cent. Acum, AVAS intentioneaza sa vanda altcuiva NITROFERTILIZER, dupa ce intreaga platforma NITRAMONIA Fagaras a intrat in lichidare voluntara. Ioan Niculae sustine ca garantia depusa de 700.000 de euro i-a fost executata si vrea sa cheme institutia in judecata. In realitate, intentioneaza sa dea un nou tun - la fel cum a procedat cu Societatea Nationala "Tutunul Romanesc" -, pentru a pune mana pe NITROFERTILIZER la un pret derizoriu sau chiar pe gratis.
Inginerie sub umbrela PSD
La inceput, Ioan Niculae s-a oferit sa preia intreaga platforma fagaraseana, insa AVAS nu i-a acordat creditul solicitat. Aceasta este compusa din cinci societati, respectiv NITROEXPLOSIVE, NITROFERTILIZER, NITROSERVICE, NITROCONTROL si NITROTRANS. Ulterior, magnatul a participat la licitatia pentru cumpararea activului principal al NITROFERTILIZER, numit Grup Azot, adjudecandu-si-l ca singur ofertant, pentru suma de aproximativ zece milioane de euro, prin combinatul sau de la Turnu Magurele - SC DONAU CHEM SRL. Operatiunea a fost insa una ilegala, dupa cum vom demonstra in continuare. Ioan Niculae a preluat SC TURNU SA Turnu Magurele, combinat de ingrasaminte chimice pe care l-a falimentat controlat ani de-a randul, cu complicitatea guvernarii PSD, in special a fostului ministru al privatizarii, Ovidiu Tiberiu Musetescu. Pe urma, prin intermediul combinatului VIROMET Victoria, judetul Brasov, controlat tot de el, a creat SC DONAU CHEM SRL. Aceasta din urma societate si-a adjudecat SC TURNU SA la o licitatie trucata, pentru numai 3,7 milioane de euro, fata de pretul de pornire de sase milioane de euro. In acest mod, SC TURNU a ramas cu datoriile, iar DONAU CHEM - cu activul cumparat, degrevat de sarcini. Aici ar fi de mentionat faptul ca fostul ofiter de Securitate a fost cel mai important sponsor al PSD la ultimele alegeri legislative.
Licitatie nula de drept
Intre timp, DONAU CHEM Turnu Magurele a acumulat noi datorii.
La data de 2 martie anul curent, a fost totusi admisa la licitatia pentru achizitionarea NITROFERTILIZER, cu incalcarea dispozitiilor OUG nr. 51/1998 privind valorificarea unor active ale statului, republicata, modificata si completata prin OUG nr. 23/2004, unde se prevad urmatoarele: "Art. 35 - (1) AVAB (actualul AVAS - n.r.) nu poate incheia contracte de natura celor prevazute la art. 14 si nu poate instraina direct, indirect, prin persoane interpuse, bunuri supuse valorificarii, prin contracte cu: a) debitori cedati ori fidejusorii acestora; b) fostii proprietari ai bunurilor intrate in patrimoniul AVAB ca urmare a parcurgerii de catre acesta ori de catre altii a unor proceduri de executare silita sau de realizare a garantiilor reale; c) sotul/sotia, rudele si afinii pana la gradul al patrulea inclusiv ale persoanelor prevazute la lit. a) si b) sau, dupa caz, actionarii, administratorii si directorii persoanelor juridice aflate in una dintre situatiile prevazute la lit. a) si b); d) succesorii in drepturi ai persoanelor prevazute la lit. a) si b); e) membrii Consiliului de supraveghere si indrumare, membrii Comitetului de coordonare a restructurarii si/sau ai AVAB; (2) Contractele incheiate cu incalcarea dispozitiilor alin. (1) sunt nule de drept".
Mai pe scurt, Ioan Niculae - actionar majoritar la VIROMET prin intermediul SC INTERAGRO SA - nu putea cumpara legal SC TURNU SA, prin interpusa DONAU CHEM SRL, datorita imenselor datorii catre stat. De asemenea, SC DONAU CHEM SRL nu putea cumpara NITROFERTILIZER din aceleasi motive. Cum si INTERAGRO si VIROMET si DONAU CHEM sunt datoare la diversele bugete ale statului, fiind controlate de acelasi Ioan Niculae, denota ca operatiunile au fost perfectate cu incalcarea flagranta a legislatiei romanesti in materie.
In proces cu AVAS
Asadar, Niculae si-a adjudecat NITROFERTILIZER, depunand garantia de 700.000 de euro, dupa care n-a mai scos vreun ban din buzunar, pana la totalul de circa zece milioane de euro pe care-l avea de achitat.
Drept urmare, AVAS intentioneaza sa vanda societatea, precum si pe celelalte patru de pe platforma fagaraseana, altor investitori. Magnatul sustine ca n-ar fi avut cum sa plateasca diferenta, deoarece statul i-ar fi "oferit bunuri care sunt pline de sarcini, desi in caietul de sarcini spuneau ca bunurile sunt libere de sarcini". Ca atare, Niculae se pregateste sa cheme AVAS in judecata, pentru ca n-ar fi respectat protocolul incheiat cu el. Desigur, pana la o solutie finala, vor trece cativa ani. In acest timp, celor 700.000 de euro li se pot adauga penalitati, indicele inflatiei, despagubiri daune-interese si cine stie cate altele. Daca va castiga, este posibil ca terminatorul ingrasamintelor romanesti sa execute silit activele NITROFERTILIZER, la un pret mult inferior celui de circulatie sau chiar pe gratis, cum a reusit in cazul "Tutunului Romanesc".
Modelul SNTR
In primavara lui 2000, SC INTERAGRO SA a castigat licitatia privind privatizarea Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR), pentru 40 de milioane USD.
25% din suma trebuia s-o plateasca in zece zile, iar restul pe parcursul a trei luni. Niculae a achitat avansul de zece milioane de dolari, a intrat pe proprietatile SNTR, dar licitatia a fost contestata si anulata. Ministerul Agriculturii i-a returnat magnatului suma depusa (40.700.000.000 de lei la data de 12.12.2000 si 162.700.000.000 de lei la data de 9.07.2001) dupa cum avea sa constate Curtea de Conturi a Romaniei. Ulterior, Tribunalul Bucuresti a decis ca statul are sa-i returneze lui Niculae "dobanzi legale" in suma de 209.917.345.366 de lei.
Altfel spus, magnatul a investit in SNTR 203,4 miliarde de lei, pe care i-a recuperat integral, si a incasat dobanzi de 209,9 miliarde de lei. Iar pentru ca statul n-a vrut sa-i plateasca aceasta asa-zisa datorie, Niculae a primit la schimb 53,72% din capitalul social al SNTR. Pe gratis. Fara ca vreun exponent al Guvernului sa-i calculeze vreo datorie pentru circa noua luni in care a administrat "Tutunul Romanesc", culegand roadele afacerii. Si fara sa fie luat in calcul creditele bancare angajate de magnat, cat timp a dispus cum a vrut de SNTR. O ultima concluzie a Curtii de Conturi, de care nimeni n-a tinut cont pana la ora actuala, este urmatoarea: "Fara nici un efort financiar si in afara oricaror proceduri legale de privatizare, SC INTERAGRO SA a devenit actionar majoritar la SNTR SA Bucuresti". Inginerie ce se prefigureaza a se repeta si in cazul NITROFERTILIZER.
Smecheria securistului
Potrivit Curtii de Conturi a Romaniei, "gestionarea necorespunzatoare de catre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei a operatiunilor judiciare si extrajudiciare precum si exercitarea defectuoasa a calitatii de administrator al actiunilor detinute de SN Tutunul Romanesc SA Bucuresti a condus la diminuarea patrimoniului privat al statului, prin transferarea unui numar de 1.591.778 actiuni, la o valoare nominala de 223.000 lei/actiune, reprezentand in total 355.000 milioane de lei si 53,72% din capitalul social al SN Tutunul Romanesc, ca urmare a stingerii unor obligatii generate de anularea privatizarii si care puteau fi evitate printr-o atitudine prudenta a institutiei publice". Este de la sine inteles ca Ioan Niculae n-ar fi putut frauda statul de unul singur, printre complicii acestuia regasindu-se in special reprezentanti ai Executivului. Iar aceasta strategie de operare este pe cale sa se repete, in cazul in care autoritatile abilitate nu vor adopta masurile care se impun in timp real.
Debitor la BANCOREX
Cu toate ca Niculae este unul dintre cei mai mari debitori la stat, mai precis la defuncta BANCOREX, AVAS i-a vandut acestuia NITROFERTILIZER, incalcand legislatia romaneasca in vigoare. Combinatul AZOCHIM Savinesti, patronat de multa vreme de fostul ofiter de Securitate, figureaza pe locul al treilea printre marii debitori ai BANCOREX, cu suma de 31.693.473 de dolari. Datoria a fost preluata de SC INTERAGRO SA la cumparare, motiv pentru care statul i-a aranjat un pret mult mai mic pentru combinatul nemtean decat ar fi fost normal. Ce-i drept, AZOCHIM a angajat creditul respectiv inainte de privatizare, insa Ioan Niculae nu si-a respectat angajamentul de a duce investitiile la capat. Ba mai mult, s-a infruptat in scopuri ascunse si fara nici o jena - impreuna cu directorul AZOCHIM, Vasile Ciobanu, partenerul sau de afaceri - din banii imprumutati pentru investitii.
Amanta face nazuri
Intors recent de la Monte Carlo, unde a petrecut un sejur adolescentin in compania apropiatei sale prietene, pe nume Nicoleta Mariana Toncea, Niculae se crede pe cai mari. Desi este casatorit si are doua fete, magnatul isi ignora sistematic familia, incercand sa-si determine iubita sa se mute la Bucuresti, sau macar la Brasov, pentru a se ocupa de afacerile de la Fagaras, la fel cum a procedat cu mult succes in fieful sau de la Zimnicea. Alintata "Boticut", din motive doar de cei doi stiute, Nicoleta se incapataneaza sa faca nazuri fata de aceasta noua provocare a binefacatorului ei. Din anumite surse rezulta ca amanta nu vrea sa se inhame la o noua afacere riscanta, pana cand vila de pe malul Dunarii, a carei constructie a fost finantata in totalitate de Niculae,
nu-i va fi predata la cheie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.