Final de mandat. Intr-o perioada scurta de timp, depunandu-si scrisorile de acreditare la data de 9 februarie 2004, Excelenta Sa Xu Jian, ambasadorul in Romania al Republicii Populare Chineze, a devenit principalul promotor al intensificarii schimbur
Final de mandat. Intr-o perioada scurta de timp, depunandu-si scrisorile de acreditare la data de 9 februarie 2004, Excelenta Sa Xu Jian, ambasadorul in Romania al Republicii Populare Chineze, a devenit principalul promotor al intensificarii schimburilor comerciale dintre Romania si China. Ca diplomat, s-a axat pe intarirea legaturilor si parteneriatelor private dintre cele doua tari, un exemplu elocvent fiind si colaborarea cu Uniunea Generala a Industriasilor din Romania. "Intre China si Romania exista relatii politice foarte bune, ceea ce reprezinta un fundament esential pentru colaborarea in domeniul economic. Speram ca prin cresterea schimburilor comerciale sa fie redus acest deficit dintre relatiile romano-chineze.
In plus, credem ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va determina cresterea schimburilor comerciale cu China. In ultimii ani, intre China si Romania se pastreaza frecvent dialogurile la nivel inalt, iar increderea politica bilaterala a crescut in fiecare zi. Cele doua parti se sprijina reciproc consecvent, manifestand o cooperare stransa in cadrul ONU si in afacerile internationale. Colaborarea dintre China si Romania in planurile culturii, al invatamantului si tehnico-stiintific se aprofundeaza permanent. Relatiile chino-romane constituie un model de urmat in ceea ce priveste relatiile dintre state. Mai ales luna iunie 2004, cand presedintele Hu Jintao a efectuat o vizita de stat in Romania, cei doi sefi de stat au semnat Declaratia comuna dintre Republica Populara Chineza si Romania privind stabilirea unui parteneriat amplu de prietenie si cooperare, document ce marcheaza o noua etapa de dezvoltare pentru relatiile chino-romane. Domnul presedinte Traian Basescu si ceilalti lideri romani au subliniat in repetate randuri ca Romania acorda o atentie deosebita relatiilor traditionale speciale cu China"- declara recent Xu Jian. In plan economic, anul trecut Romania a exportat in China in valoare de 250 de milioane de dolari si a importat de 2,2 miliarde. In primele sase luni din 2007 deficitul comercial depasea 600 de milioane de dolari.
Potrivit datelor existente, in Romania sunt inregistrate 9.000 de companii cu capital chinez, fapt ce plaseaza China pe locul 16 in clasamentul investitiilor straine. Cele mai importante companii care activeaza in Romania sunt: Lotus Clothing&Production Co., Mecoopfin Co. Ltd, Sino Enterprises, Gold Henton International, Sinoroma Industry, Loiamex, F&J Industry Group, Loyaluck Romania, Taishan Textiles Trading Co, Luck International Trading.
In cooperare au fost realizate obiective economice precum Centrala Termoelectrica de la Pucheng, minele si statiile de spalare pentru carbune cocsificabil de la Bailong si Cao Cun, Centrala Termoelectrica de la Cao Cun. Viitoarea fabrica Nokia de la Jucu va atrage in zona o importanta investitie chineza a unui producator de componente destinate concernului japonez.
La Buzau, grupul Sino-Roma isi va majora valoarea investitiei in fabrica de tigarete de la 25 de milioane de dolari, in prezent, la 100 de milioane de dolari. Sorin Vasilescu, director in cadrul Agentiei Romane de Investitii Straine, declara recent ca o companie din Hong-Kong poarta tratative cu oficialitatile romanesti pentru relocarea fabricilor de textile din Turcia in Romania. La Constanta si Petrosani vor fi deschise doua fabrici de caramizi, ambele investitii efectuandu-se cu capital chinez. "Investitia de la Petrosani este una interesanta.
Compania chineza este interesata de valorificarea sterilului rezultat in urma exploatarii carbunelui, ceea ce va avea impact asupra procesului de ecologizare a zonei" - declara Sorin Vasilescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.