Piete, berarii, terase, gradini, pivnite! Toate sunt pline pana la refuz de localnici si turisti care, cu o halba sau un tap in mana, cant bucurandu-se de marea sarbatoare a toamnei. Suntem la München si este Oktoberfest.

In ace
Piete, berarii, terase, gradini, pivnite! Toate sunt pline pana la refuz de localnici si turisti care, cu o halba sau un tap in mana, cant bucurandu-se de marea sarbatoare a toamnei. Suntem la München si este Oktoberfest.

In acest weekend am fost si noi cetateni ai "capitalei mondiale a berii". La München, orasul fondat in 1158 de ducele Henric Inima-de-Leu, ne-am regasit chiar in miezul celebrului Oktoberfest (care in acest an are loc intre 22 septembrie si 10 octombrie) contaminati de bucuria generala a cetatii. Imediat ce am intrat in oras, ne-a fost usor sa ajungem in Marienplatz, urmarind practic convoaiele de locuitori imbracati in costume care sugerau un alt veac si care se indreptau spre acest "centrum mundi" bavarez. Si chiar daca nu am fi vazut multimea (localnici si turisti, deopotriva), ne-ar fi atras acordurile muzicii interpretate, in aer liber, de cele cateva formatii de instrumentisti, plasate in toate punctele de intrare in marea piata.


HOFBRÄUHAUS. Pe langa "wurst" (carnat), "brot" (paine) si "brezel" (covrig), vedeta de necontestat a Oktoberfest este berea, care se prepara aici dupa metode traditionale. Calitatea berii müncheneze este aparata printr-o lege speciala, "Reinheitsgebot", inca din anul 1516, iar turistul insetat (si) de informatie poate afla mai multe vizitand Muzeul Berii si al Oktoberfest, situat intr-o impresionanta cladire-monument, ridicata in anul 1347. O alta modalitate de a te impregna de istorie este insa aceea de a fi, pentru cateva ore, oaspete in celebra "Hofbräuhaus", sau "casa berii", de care sunt legate sute de anecdote si date istorice, unele hazlii, altele cu conotatii grave. La Hofbräuhaus, in anii 1919-1920, si-a tinut celebrele-i discursuri Hitler (practic aici a inceput ascensiunea sa politica, ascensiune care avea sa fie nefasta pentru germani si pentru Europa). Si, ca o ironie a sortii, tot aici, in 1942, o asociatie studenteasca a fondat prima miscare antinazista. Astazi, in schimb, cu o halba uriasa in mana (un litru de bere costa 7,40 euro), münchenezii si oaspetii lor profita de buna dispozitie generala a Oktoberfest 2007. Caci, spune neamtul, "Oa€™ zapft is!" ("am dat cep la butoi", in traducere libera)


Altfel, despre bere - Aliment minuneDespre bere se pot spune multe lucruri, dar nu trebuie uitate si efectele sale gastronomice si, de ce nu, si terapeutice.
ingredient. Pe langa gustul foarte bun, berea este un ingredient important pentru numeroase sosuri, avand rolul de a fragezi fripturile si de a da un gust deosebit combinatiilor de carne cu legume.
Medicament. Remediu-minune o considerau egiptenii, care au lasat imprimate pe papirusuri intrebuintarile ei medicale: tratarea anemiei, a indigestiei, a crizelor de nervi ori a tulburarilor sexuale. Inspre epoca moderna, britanicii recomandau berea ca tonic, in secolul al XIX-lea ea fiind prescrisa sportivilor, femeilor care alaptau si pacientilor aflati in recuperare. In 2005, conform unui studiu japonez, berea fara alcool are calitati anticancerigene.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.