Mesajul E.S. Viorel Isticioaia-Budura, ambasadorul Romaniei in R P ChinezaImi ingadui sa ma asociez cu bucurie si consideratie gestului prestigiosului cotidian Curierul National de a saluta Ziua Nationala a poporului prieten chinez. Va asigur, ca mar
Mesajul E.S. Viorel Isticioaia-Budura, ambasadorul Romaniei in R P ChinezaImi ingadui sa ma asociez cu bucurie si consideratie gestului prestigiosului cotidian Curierul National de a saluta Ziua Nationala a poporului prieten chinez. Va asigur, ca martor nemijlocit si loial, ca momentul aniversarii a 58 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze ne invita pe toti prietenii acestei mari natiuni la un puseu sincer si intens de admiratie pentru ceea ce, zi de zi, an de an, a implinit pe parcursul modernizarii si dezvoltarii.
In aceste zile, traversand impreuna cu vizitatorii veniti de la Bucuresti imensa piata Tian-an-men, am constatat cat de direct si semnificativ se poate intelege momentul acestei sarbatori: E "tradusa" vizual ceea ce e declarata drept "ascensiunea" Chinei, evolutie ce va parcurge in perioada imediat urmatoare o serie de evenimente - Jocurile Olimpice de la Beijing, in august 2008; reuniunea la varf a Forumului Europa-Asia din anul viitor (la care, ca membru UE, Romania va participa pentru prima data), Expozitia Universala Shanghai din 2010 - toate acestea vor fi indicatorii pentru cursul repozitionarii Chinei in plan global si regional, precum si pentru modul in care ansamblul statelor se va acomoda cu aceasta evolutie si acestea isi vor redefini strategiile de relatii bilaterale si regionale.
In mod fundamental, aceste evenimente vor fi puternic influentate si "nutrite" de cresterea economica a Chinei care este, constant si impetuos, extrem de robusta; statisticile publicate la inceputul acestei luni sunt impresionante: in timp ce rata medie anuala a economiei mondiale a fost, in anul 2006, de 4,9%, economia chineza a atins un ritm de crestere de 11,1%, cel mai inalt din istoria sa; ponderea produsului national brut chinez in economia mondiala a crescut la 5,5%, China plasandu-se pe locul patru, dupa SUA, Japonia si Germania. Tot in anul trecut, China s-a situat pe locul intai ca volum al rezervelor valutare (1.300 de miliarde dolari SUA) si pe locul trei ca valoare a schimburilor comerciale externe (1.760 de miliarde dolari SUA). Venitul national pe cap de locuitor a crescut de la 1.010 dolari SUA in anul 2002, la 2.010 dolari SUA in anul 2006.
De aceeasi maniera, directa si semnificativa, constat personal cum se poate percepe cresterea profilului economic si politico-diplomatic al Chinei: in Beijing functioneaza acum 180 de reprezentante diplomatice si ale organizatiilor internationale si regionale; 90% din companiile transnationale si-au infiintat, in China, nu doar filiale, nu doar structuri de productie si marketing, ci centre masive de cercetare si dezvoltare. China devine, rapid si inevitabil, atat un protagonist major si responsabil in afacerile internationale, functionand tot mai pregnant ca una din marile economii si drept noul "centru manufacturier" al lumii, cat mai ales un partener in modelarea viitorului! Misiunile economice chineze parcurg toate pietele lumii si sunt prezente masiv la targuri internationale; chinezii lanseaza, cu o deja matura expertiza tehnologica si cu costuri mai mult decat competitive, proiecte energetice si de infrastructura, cu amplitudine si valori socante, pe spatii geografice extinse si tot mai diverse, din Asia in America Latina, din Africa in spatiul est-european. De aceea, subliniez, cu orgoliu, drept foarte semnificativ faptul ca, odata cu sarbatorirea Zilei Nationale a poporului chinez, vom marca, tot in aceste zile, la 5 octombrie, cu cuvenita emotie si satisfactie, implinirea a 58 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Romania si China. Ca ambasador imi permit sa impartasesc compatriotilor constatarea ca noi, romanii si chinezii, avem o relatie care, dincolo de zestrea traditionalei prietenii, a cumulat constant noi valente, noi calitati, ce pot fi multiplu definite: maturitate, continuitate, dinamism.
Dispunem de o traditie notabila in planul dialogului bilateral la cel mai inalt nivel si exploram, impreuna, proiecte si actiuni ce pot concretiza ceea ce s-a convenit, in anul 2004, la nivelul sefilor de stat roman si chinez, drept un "parteneriat amplu de prietenie si cooperare". Pe parcursul acestui an, cel al intrarii tarii noastre in UE, descoperim, aproape zilnic, cum avem de valorificat un potential dublu, puternic complementar regimului privilegiat de incredere politica si comunicare reciproca in care functioneaza raporturile bilaterale: schimburile intense de vizite si contactele bilaterale - depasind anual cifra de o suta de delegatii - reflecta efortul si interesul de a mentine si dezvolta parteneriatele institutionale guvernamentale si amplificarea conexiunilor la nivelul comunitatilor de afaceri si al autoritatilor locale.
Iata de ce imi ingadui sa salut cu bucurie dorinta semnificativa a prestigiosului cotidian Curierul National de a marca aceste clipe de sarbatoare: se raspunde astfel cu profesionalism si sensibilitate profundei tentatii, pe care o resimtim cu totii, de a ne asocia efortului de descifrare a resorturilor acelei tot mai accentuate fascinatii pe care o exercita China in plan global.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.